Sorapyörä

01.06.2020 | Tapani Leppänen

Gravel-pyörässä on hybridin ainekset.

Pyöräkauppa elää trendeistä ja synnyttää jatkuvasti uusia. Pyöräily on pirstaloitunut yhä kapeammiksi alalajeiksi, eikä mikään pyörä ole paras valinta kaikkiin tarkoituksiin. Gravel-pyörää yleispätevämpää mallia on silti vaikea kuvitella.

Leveämmillä renkailla ja levyjarruilla varustettu maantiepyörä on lähes täydellinen työmatkapyörä. Lisäksi se on pidemmillekin matkoille soveltuva retkipyörä ja rospuuttokelin lenkkipyörä, joka kulkee kevyesti niin asfaltilla, hiekkatiellä kuin kärrypoluilla.

Suomessa on loputtomasti hiekkateitä ja huonoa asfalttia.

Jos hybridinä tuntemamme pyörä on yhdistelevinään maantiepyörän ja maastopyörän ominaisuuksia, gravel-pyörä tekee sen monessakin mielessä paremmin.

Suomessa on loputtomasti hiekkateitä ja huonoa asfalttia.

Sorapyörän potentiaalista kertoo pelkästään se, että väkilukuun suhteutettuna meillä on myyty cyclocross-pyöriä enemmän kuin missään muualla. Voidaankin katsoa, että gravel-kategorian syntyä on osaltaan vauhdittanut juuri krossareiden kasvava suosio yleispyörinä.

Gravel-pyörä on siis vähän sama, mutta kuitenkin eri. Joissain tapauksissa ero voi olla veteen piirretty viiva, mutta enimmäkseen kysymys on runkogeometriasta.

Sorapyörä on kilpapyöräksi suunniteltua krossaria rennompi ajettava ja soveltuu paremmin myös pidemmille matkoille. Levyjarrut ovat käytännössä sääntö, ja alle mahtuu entistä leveämpää rengasta.

Se, että gravel-pyöriä voi olla vaikea luokitella, johtuu niiden monipuolisuudesta ja osin myös katsantokannasta.

Sorapyörä voidaan nähdä maastopyöräilijän maantiepyöränä tai maantiepyöräilijän maastopyöränä.

Työmatka- ja talvipyöränä gravelissa on kaikki ainekset ykkösvaihtoehdoksi. Ja onhan siinä paljon myös vanhan ajan retkipyörää, modernilla tekniikalla tietenkin. Yksi sorapyörän monista englanninkielisistä nimityksistä onkin adventure bike, seikkailupyörä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?