Snowgaa Saimaalla

29.11.2023 | Pauliina Toivanen

Joogaopettaja Tanja Lajunen kannustaa harrastamaan myös rauhallisia lajeja, kuten joogaa, luonnon helmassa. Talvella lumi tuo tasapainolle hauskaa haastetta, ja kirpsakassa ulkoilmassa meditointi virkistää kaamosmieltä.

Miksi joogaat mieluummin ulkona kuin sisällä?

Olen aina tykännyt ulkoilusta luonnossa. Korona-aikana en halunnut lähteä online-linjalle ja silloin minulle vahvistui entisestään ajatus siitä, että joogaakin on kivempi ohjata ulkona. Rauhallisessa paikassa kuulet meditoidessa luonnon äänet sekä saat puhdasta ja raitista ilmaa. Luonnossa on hyvä energia, jonka huomaa heti, kun on siellä hetken vain hiljaa.

Mikä tekee juuri lumesta ja joogasta niin viehättävän yhdistelmän?

Lumijooga on rentoa ja hauskaa. Kun on kunnolla lunta, menemme reilusti hankeen. Lumi tuo mukavasti haastetta tasapainolle. Sitä voisi verrata esimerkiksi SUP-joogaan, jossa tarvitsee eri tavalla tasapainoa. Ilman raikkaus korostuu pakkasilla ja silloin tuntuu, että saa enemmän happea. Jos pelkää esimerkiksi päällä seisontaa, sitä voi olla helpompi harjoitella talvella, kun saa kaatua pehmeään lumihankeen. Lumijoogassa pidetään koko ajan pientä liikettä yllä ja alku- ja loppurentoutukset ovat lyhyitä. Hyvä varustus pitää kuitenkin olla, lämpimät vaatteet ja parit villasukat.

Nykyisin jooga yhdistetään mitä erikoisempiin asioihin. Milloin se voi mennä överiksi?

Tykkään eläimistä ja viihdyn niiden keskellä, mutta ehkäpä eläinten yhdistäminen joogaan voi olla siinä rajalla. En ole tosin itse vielä kokeillut esimerkiksi porojoogaa, josta olen kuullut kehuja etenkin ulkomaalalisilta asiakkailtani.

Mikä on sinulle joogassa tärkeintä?

Kun aloitin joogan parikymmentä vuotta sitten, olin kiinnostunut enemmän joogan fyysisestä puolesta. Mitä enemmän olen oppinut ymmärtämään joogaa ja kehittynyt henkisesti, olen oivaltanut, miten ihmeellistä meditointi on ja kuinka iso apu siitä on elämään. Jooga on ollut aina tärkeässä osassa, kun minulla on ollut isoja elämänmuutoksia. Nykyisin pidän joogan henkistä puolta jopa tärkeämpänä kuin fyysistä.

Mitä hyötyä joogasta on aktiiviliikkujalle?

Se tuo harjoitteluun hyvää vastapainoa, venytystä ja pientä pysähdystä.

Mikä on suosikkipaikkasi joogata?

Olen järvi-ihminen ja siksi joogaan mieluiten SUP-laudan päällä.


Luitko jo nämä jutut?