Sinisiä ajatuksia Kainuussa

06.05.2022 | Anu Pöyry, Marjut Kinnunen

Mega on kätköilyn kansainvälinen suurtapahtuma, jossa geokätkölijät tapaavat toisiaan. Megatapahtumassa on tarjolla erikoisohjelmaa kätköilijöille ja muuta mukavaa oheistekemistä. Siniset ajatukset Mega Finland järjestetään Kajaanissa ja Vuokatin urheiluopistolla 10.–12.6.2022.

Perjantaina 10.6. vietämme Ärjäpäivää Oulunjärven Ärjänsaaressa Kajaanissa. Ärjänsaari tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luonnon sääesityksiin saaren korkeilta hiekkaterasseilta. Pitkät hiekkarannat ja korkeat hiekkatörmät tarjoavat puitteet monenlaisiin ranta-aktiviteetteihin.

Risteilyn lisäksi saaressa pidetään geokätköilyn erikoismiitti (eli tapaaminen) Community Celebration Event kaksikymmenvuotiaan geokätköilyharrastuksen kunniaksi.

Itse höyrylaivaristeily tosin on ollut loppuunmyyty jo pidempään, mutta mahdollisuus vielä tulla paikalle esim. omalla veneellä tai ostamalla kyydin paikalliselta pikavenekyytejä järjestävältä yhteistyökumppaniltamme. Katso lisätietoja nettisivuiltamme. .

Tapahtuman pääpäivä on lauantaina 11.6. ja tuolloin Vuokatin urheiluopistolla on kätköilijöille tarjolla upeita elämyksiä ja kätköilyn erikoisuuksia. Tapahtuma-alueella on kaikki lähellä, kävelymatkan päässä. Tarjolla on mm. mysteerinratkonta-kisa, aluelabeja (Adventure Lab -kätkö), kankaanpainantaa, lapsille ohjelmaa, maksutonta makkaran ja letunpaistoa ja huikeita kohtaamisia muiden kätköilykolleegoiden kanssa.

Lisäksi erilliset kuntalabit avataan haettavaksi keskiviikosta 8.6.2022 alkaen Kajaanissa ja Vuokatissa.

Vuokatissa on upeat alueet ja tilat suurten massatapahtumien järjestämiseen. Vuokatissa on paljon erilaisia aktiviteetteja, tekemistä riittää koko perheelle vaikka viikoksi. Kannattaa siis varata aikaa, kun matka kohti Kainuuta alkaa.

Kainuu on kätköilijän paratiisi 

Kainuu on kätköilijän paratiisi, sillä alueella on paljon laadukkaita kätköjä. Esimerkkinä Kajaaninlatu ry:n ylläpitämä powertrail “Kajjjaanista Vuokattiin”, joka sijaitsee Kajaanin ja Vuokatin välisellä alueella. Tämä 90 kilometrin ja 301 kätkön reitti johdattaa matkailijat järjestävän organisaation eli Kajaanin Ladun kotikaupungista Vuokatin urheilupuistoon. Katso reitin ensimmäinen kätkö!

Kainuussa asustaa Suomen kätköntekijöiden parhaimmistoa, joten odotettavissa on erittäin laadukkaita ja taidolla tehtyjä kätköjä. Järjestäjät suosittelevat varaamaan megamatkalle useamman päivän, jotta varmasti ehtii poimia riittävästi helmiä kätköilykokemusten aarteiksi. Majoituksessa on valinnan varaa, sillä pelkästään Vuokatin alueella on yli 10 000 majoituspaikkaa. Tapahtuman nettisivuilla on vinkkejä pääkallopaikalla ja sen läheisyydessä sijaitsevista majoituspaikoista. 

Sinisissä ajatuksissa kaikki on lähellä. Vuokatin urheiluopisto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön megan järjestämiseen. Käytännössä samassa pihapiirissä ovat pääkenttä, aluelabit, parkkipaikat, majoitukset ja muut oheispalvelut kuten ravintola, vesipisteet, latauspisteet ja siistit sisävessat. Ravintolassa saa 10 %:n alennuksen megatapahtuman nimikorttia vilauttamalla ja järjestäjä tarjoaa ilmaiset makkarat ja letut pääkentän nuotiopaikalla.

Megaviikonloppuna järjestetään useita miittejä, joihin on mukava osallistua tapaamaan muita kätköilijöitä. Pääpäivän päätteeksi voi tulla osallistumaan Rääppiäiset-miittiin. Siinä on mukava jakaa megan kokemuksia muiden kätköilijöiden kanssa ja antaa hyvin vinkkejä vaikka seuraavan päivän kätköilyyn. Järjestäjät lämmittävät Vuokatin urheiluopistolla olevan rantasaunan. Iso ja kodikas sauna on valmiina saunomiseen klo 20. Miehille ja naisille on omat saunat, mutta yhteinen oleskelutila.  Miten mahtava päätös megapäivälle onkaan nauttia sauna lämmöstä viihtyisässä seurassa ja pulahtaa Särkiseen vilvoittelemaan!

Kätköilijät haluavat cito-tapahtumissa huolehtia ympäristöstä ja luonnosta. Sellaisia järjestetään Kajaanissa ennen megaa ja sunnuntaina 12.6. Vuokatin urheiluopiston läheisyydessä. Kainuulainen luonto on erittäin kaunis ja cito-tapahtuman järjestämisellä haluamme kunnioittaa sitä ja tarjota kätköilijöille mahdollisuuden erikoismiitteihin osallistumiseen.

Mikäli geokätköily ei ole vielä tuttua, voit aloittaa alkeiskurssilla Kajaanissa jo torstaina, kun tapahtuman yhteistyökumppani Geonautit ry järjestää aloittelijakurssin. Kokeneet ohjaajat opastavat lajin saloihin ja tarvittaessa opastavat kurssilaisia miten myös megatapahtumassa voi nauttia kätköilyn erikoisuuksista. Alkeiskurssista saat lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tapahtuman nettisivuilta.

Tule talkoolaiseksi

Tapahtuman järjestäjäporukka on tehnyt töitä tapahtuman eteen jo pari vuotta. Loistojengi on ahkeroinut ja keksinyt huikeita elämyksiä kätköilijöiden riemuksi. Järjestäjäporukkaan kuuluvat kätköilijät nimimerkeillä MalluFin, Vike91, Ibis64, Ibis66, hiltsun, Lumikello, rantamänty, jpkruska, pikkusepe, inclusus, sekupa, nauskis, madras52 ja rosvo.

Tapahtuma tarvitsee kuitenkin pääpäivään myös muita takaamaan päivän sujuvan kulun ja onnistumisen. Tule siis timanttisen joukkoomme talkoolaiseksi Siniset ajatukset MEGA FINLAND -tapahtumaan. Talkoovuorot jaetaan kahden tunnin jaksoihin. Tehtävää on monenlaista. Tarvitsemme sinua liikenteenohjaukseen, infopalveluihin, järjestyksenvalvontaan, makkara- ja lettupisteelle tai painatuspajalle taiteilijan avuksi. Ilmoittaudu talkoisiin nettisivujemme kautta, ei tarvitse olla kätköilijä osallistuakseen talkoisiin vaan kaikkien apua tarvitaan. 

Kainuulaiseen tapaan kuuluu keskitä talon työmiehet, joten kaikille talkoolaisille on tarjolla maksuton ruokailu. Kolmesta kahden tunnin talkoovuorosta saat myös upean Siniset ajatukset T-paidan.

Siniset ajatukset -idea pohjautuu Veikko Huovisen kirjallisuuteen. Tapahtumassa tämä idea kantaa läpi monessa kohdassa, paikkakunnan valinnassa, labkätköissä ja tarinoissa. Tapahtumassa on vierailemassa Havukka-ahon tarinoista tuttu Konsta Pylkkänen, joka omalla konstikkaalla tavallaan on merkittävä hahmo kainuulaisessa tarinankerronnassa. Sinisissä ajatuksissa Pylkkänen miettii maailman menoa monelta kantilta ja asettaa ihmisen olemaan aloillaan. Megan järjestäjät ovat pukeneet mietteitä omaan tulkintaan Sinisistä ajatuksista näin:

Anna mielesi levätä, seesteinen olla,
Liidellä vapaana, nautinnolla.
Syrjäytä arki, irtaudu siitä,
Unohda tunne, että mikään ei riitä.
Pois ahdistus, olo kiireinen
Ota sieluusi ajatus sininen.
Olosi silloin on levollinen
Sielu lepää, mieli on rauhallinen.

Lue lisää ja tule mukaan: kajaaninlatu.fi/sinisetajatukset 


Luitko jo nämä jutut?