Silmiä hivelevä järvinäköala on Sorlammen kierroksen kohokohta

08.11.2021 | Jonna Saari'

Viisi kilometriä pitkä Sorlammen kierros kulkee monin paikoin niin syvällä luonnon rauhassa, että mieli karkaa helposti todellisuutta kauemmas pääkaupunkiseudun vilskeestä.

Sorlammen luontopolku

Sorlammen luontopolku polveilee Nuuksion kansallispuiston kupeessa ja on pitkospuineen, korkeuseroineen, lampineen, luolineen ja jyhkeine metsineen todella monipuolinen tapaus. Myötäpäivään kuljettava reitti sukeltaa ensimmäiseksi salaperäiseen pähkinäpensaslehtoon, joka toimii eräänlaisena tenhoavana porttina luontopolun lumoavaan maailmaan. Sorlammen kierros kulkee lähes yksinomaan luonnonsuojelualueella. Reitti on paikoin märkä ja juurakkoinen, joten vedenpitävät ja tukevat jalkineet ovat oivallinen valinta!

Perille

Ajetaan Nupurista Brobackantietä pohjoiseen, noin kilometrin jälkeen tie vaihtuu Nuuksiontieksi. Jatketaan Nuuksiontietä vielä noin 1,5 km, kunnes pysäköintialue on tien oikealla puolella. Pysäköintialueelta on noin sadan metrin matka varsinaiselle luontopolulle.

Reittimerkinnät
Rengasreitti on merkitty maastoon viitoin sekä keltaisin merkein.

Palvelut
Reitin varrella on käymälä, keittokatos sekä alueesta kertovia opastauluja.

Nähtävyydet

Pientä seikkailua pelkäämätön etsii ihailtavakseen joukon hiidenkirnuja kierroksen alkupään tuntumassa – viitta maastossa ohjaa poikkeamaan luontopolulta oikeaan suuntaan. Keittokatoksen vieressä komea kallio tarjoaa mykistävän kauniin näköalan itse Sorlammelle. Siinä kannattaa pysähtyä ja antaa erämaisen maiseman lumota! Pian tämän jälkeen löytyy reitin varrelta Hiidenpesä-niminen luola ylhäältä korkeasta rinteestä. Luola riemastuttaa satumaisella tunnelmallaan ja kutsuu ketterimpiä kulkijoita myös sisään uumeniinsa.

Lähde arki-illan retkelle vanhaan metsään

Sorlammen luontopolulle on esimerkiksi Espoon keskuksesta vain noin vartin ajomatka, ja kohde onkin erityisen loistava valinta vaikkapa arki-illan metsäretkeilyyn. Varustaudu hyvällä otsalampulla, niin aikaisin laskeutuva pimeäkään ei haittaa. Nauti jylhän, vanhan metsän salaperäisestä tunnelmasta hämärässä ja keitä vaikkapa iltateet keittokatoksella.


Luitko jo nämä jutut?