Saunasta saunaan

18.06.2019 | Panu Könönen

Kolmekymppiset Matti Kemi ja Juha Kumara polkivat viime kesänä yli 700 kilometrin matkan tutustuen samalla erilaisiin saunoihin.

Elelipä muutamia vuosia sitten Jyväskylässä kaksi opiskelijapoikaa naapureina vanhassa puutalossa. Molemmat rakastivat saunomista, mutta talossa ei ollut saunaa. Niinpä iltaisin Ylioppilaskylää kiersi pyöräilevä kaksikko etsien lämpimänä olevia saunoja – rosvolöylyt mielessä.

Rakkaus saunoihin ja pyöräilyyn syveni vuosien varrella, ja nyt Juha Kumara ja Matti Kemi ovat 20.6. Yle Areenassa alkavan, uuden sauna-aiheisen podcastin päähenkilöt.

Viime kesänä miehet hyppäsivät retkipyöriensä selkään, pyöräilivät 700 kilometriä, tutustuivat erilaisiin saunoihin ja saunottajiin – ja tietysti saunoivat kuukauden reissulla peräti 26 kertaa.  

Lopputuloksena syntyi 8-osainen Saunan kutsu -podcast.

Miehillä on paljon syvällistä sanottavaa saunomisesta.


Idea sauna-aiheisesta podcastista syntyi jo muutama vuosi sitten, kun kaksikko tuotti kesäiseltä pyöräreissultaan lempeän anarkistisen podcast-sarjan.

”Ystävämme kehotti ottamaan reissulle mukaan mikrofonin, ja siitä se sitten lähti”, Juha kertoo.

Sauna-podcastia varten tukea saatiin Suomen Saunaseuralta. Kuukauden kiertueesta muotoutui kuitenkin enemmän kuin vain projekti.

”Siitä muotoutui eräänlainen pyhiinvaellus, jossa oppi näkemään ihmisyyttä, suomalaisuutta. Pyöräretki meni syvälle itseen: mistä on tulossa ja minne menossa?” Matti kuvailee.

”Eri elämän alueet sulautuivat kauniisti yhteen, pyöräily ja saunominen”, Juha lisää.

Miehillä on paljon syvällistä sanottavaa saunomisesta.

”Sauna itsessään tekee hyvää. Se mahdollistaa kehollisella tasolla syvällisen kokemuksen”, Juha kuvaa.

”Sauna on myös sosiaalisen tasa-arvon tila”, Matti jatkaa.

”Sauna on yksinkertainen rakennuksena, tulemme kylpemään ja rauhoittumaan yhdessä. Saunassa on myös lupa olla sosiaalinen.”

Podcastissa pääsevät miesten lisäksi ääneen niin saunatontut kuin arkkitehdit. Luvassa on paljon syventävää tietoa saunakulttuuristamme. Suurimman vaikutuksen kaksikkoon teki "henkimaailman" asioihin ja saunomisen mytologiaan perehtynyt Helge Salo, jonka tarinointia kuullaan jaksossa viisi.

Miehet lupaavat, että podcastin äärellä pääsee saunarauhan ääreen, irtautumaan kiireestä ja arjen pyörinästä.


Kun on pyöräillyt kuukauden saunojen perässä ympäri Etelä-Suomea, niin on pakko kysyä, mistä saa Suomen parhaat löylyt?

”Tampereelta löytyy Oton sauna, omakotitalosta Linnainmaalta. Siellä on leppälauteet, löyly nousee ja saa aikaa kliimaksin”, Juha kertoo.

”Myös Rajaportin saunan löylyt ovat mahtavat”, lisää tamperelaistunut Matti.

Juhan ja Matin saunareissuihin voi tutustua Saunakonkeli-nimeä kantavalla Instagram-tilillä. Saunan kutsu -podcast 20.6. alkean Yle Areenassa.


Luitko jo nämä jutut?