Satojen autiotupien maa

05.12.2018 17:20 | Panu Könönen

Nyt on vierailtu Suomen kaikissa autiotuvissa. Ja siitä on syntynyt erinomainen opaskirja.

Kulttuuriteko. Se tulee ensimmäiseksi mieleen, kun selailee retkeilyyn erikoistuneen toimittajakaksikon uutuuskirjaa Suomen autiotuvista. Jouni Laaksonen ja Joel Ahola ovat kirjoittaneet autiotuvista melkein kahden vuosikymmenen ajan, useamman oppaankin.

Uutuus perustuu vuonna 2012 ilmestyneeseen Retkeilijän autiotuvat -kirjaan. Painosten loppuessa jäi kysyntä, ja siihen nyt vastataan.

Aikaisempaan oppaaseen verrattuna kattaus on entistä monipuolisempi: nyt mukana on pohjoisten tupien lisäksi myös 100 autiotupaa Etelä-Suomesta. Kaikkiaan kirjassa esitellään 520 tupaa.

Enpä olisi uskonut, että niitä löytyy niin hurja määrä.

Autiotupa-kirja ei kuitenkaan tyydy vain esittelemään laajaa tupaverkostoamme ja erilaisia tupia, vaan selvittää niiden historiaa, konseptia, kämpällä toimimista ja käytössääntöjä. Kaikki asioita, joita kokeneenkin retkeilijän on syytä tasaisin väliajoin kerrata.

Tiesitkö, että autiotupaverkosto on suomalainen erityispiirre, oikeastaan jatkoa tai seuraus laajoista jokamiehenoikeuksistamme? Opas houkuttelee käyttämään molempia – vastuullisesti.

Paksun ja pientä pränttiä sisältävän kirjan käyttöä helpottavat lyhyt käyttöopas ja karttaliite: lukija saa heti kuvan siitä, missä kiinnostava kämppä sijaitsee.

Oppaan parasta antia on kuitenkin siitä välittyvä kirjoittajien rakkaus autiotupiin ja retkeilyyn. Toivottavasti se tarttuu.

Jouni Laaksonen & Joel Ahola | Suomen autiotuvat | Karttakeskus, 2018 | 254 sivua | Sh. 32,90 € | karttakauppa.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?