Salon syrjäinen aarre

17.05.2019 | Jonna Saari

Yksi Etelä-Suomen komeimmista koskista pauhuu ja pärskyy Salon maaseudun sylissä, Perniön alueella.

Latokartanonkoski
Noin kaksi kilometriä pitkä Latokartanonkosken luontopolku on luonteeltaan suurempi kuin voisi kuvitella. Polku kiertää kosken kuohuja omaleimaisella, jyrkkäpiirteisellä ja syrjäisellä luonnonsuojelualueella. Latokartanonkosken kuohuille tuo lisää jylhyyttä miljöö, jossa tyrskyt tyrisevät: kosken partaalla seisoo valtava kiviraunio, vanha mylly. Alueella kiertää luontopolku, ja sillalta käsin on mahtava ihailla niin jylisevää koskea kuin mielikuvitusta kutkuttavaa rauniotakin.

Perille
Salosta ajetaan noin 32 kilometriä Perniöntietä Raaseporin suuntaan, kunnes käännytään näkyvän opasviitan ohjaamana Hästöntielle. Raaseporin suunnasta tultaessa matkaa samaan risteykseen kertyy noin 24 kilometriä. Hästöntietä ajetaan 1,2 kilometriä, kunnes käännytään vasemmalle, jossa Latokartanonkosken pysäköintialue ja infotaulu ovat. Lähin linja-autopysäkki on Perniöntien ja Hästöntien risteyksessä.

Reittimerkinnät
Pysäköintialueella on infotaulu, josta saa hyvän kokonaiskäsityksen alueesta sekä sen säännöistä. Rengasreitiltä lähtee myös pistopolkuja. Rakenteet ovat hyvässä kunnossa, ja reittiä on vaivatonta seurata. Huomaathan, että kyseessä on luonnonsuojelualue – älä poikkea viralliselta reitiltä.

Palvelut
Reitin alussa on pysäköintialue ja infotaulu, matkan varrella opastauluja. Ota mukaan eväät, jotka eivät vaadi tulentekoa, ja toimita roskat asianmukaisesti kierrätykseen pois alueelta.

Nähtävyydet
Latokartanonkosken luontopolku ehtii hämmästyttää kulkijansa jo lyhyelläkin matkalla. Hengästyttävän kaunis ja pitkä koski, linnamaiset myllyn kivirauniot sekä reitin syrjäinen ja villi tunnelma paikoin jylhissäkin maastonmuodoissa tekevät säväyksen kokeneeseenkin luonnossa liikkujaan. Sillat tuovat kulkemiseen seikkailun tuntua, ja valokuvaajalle riittää kohteita alueen kauniissa luonnossa. Bongaatko pärskyistä jopa kuningaskalastajan?

Uppoudu tarinaan
Suuren kosken partaalla kohoava kiviraunio saa paatuneimmankin tyypin mielikuvituksen liikkeelle. Kosken pauhuna nivoo Latokartanonkosken miljöön kuin omaksi, eristäytyneeksi satumaailmakseen. Kuvittele, jos kyseessä olisikin oikea linnanraunio – miten komealla paikalla se olisi ollut! Olisiko siellä asunut prinssi tai prinsessa?


Luitko jo nämä jutut?