Salaperäinen Kultalähde

11.11.2020 | Jonna Saari

Hyyppärin uuden luontopolun kohokohta on salaperäinen Kultalähde.

Jylhän hiekkaharjun synkkää kuusikkoa kasvavassa sylissä lainehtii maailman katseilta piilossa kirkas metsälampi. Se on kuin metsän sininen silmä, metsänhenkien koti ja tuntuvan maaginen paikka. Tämä Hyyppäränharjun luonnonsuojelualueelta Salon Kiikalasta löytyvä lampi on nimeltään Kultalähde, ja menneisyydessään se on tunnettu uhrilähteenä.

Alueella kiertää vaativa rengasreitti, jota pitkin kulkemalla voi lammen rannalle saapua sen voimaa hengittelemään ja maiseman kauneudesta nauttimaan.

Reitti
Noin 1,8 kilometriä pitkä rengasreitti Hyyppäränharjun luonnonsuojelualueella Salon Kiikalassa. Reitti kuljetaan vastapäivään, ja se on jylhän maastonsa vuoksi vaativa. Valittavana on myös 2,7 kilometriä pitkä rengasreitti.

Perille
E18-moottoritieltä poistutaan tielle nro 2410 liittymästä Suomusjärvi/Kisko/Kiikala. Ajetaan Suomusjärventietä pohjoiseen, kunnes noin 4,4 kilometrin jälkeen Oinasjärventie kääntyy oikealle Härjänvatsan uimarannan tuntumassa. Ajetaan Oinasjärventietä noin 3,5 kilometriä, kunnes saavutaan Kultalähteen pysäköintialueelle. Kohde on viitoitettu Oinasjärventieltä nimellä Hyyppärän luontopolku. Osoite on Oinasjärventie 366, Salo.

Reittimerkinnät
Polku on merkitty maastoon pystyneliöin ja risteyksissä opasviitoin.

Palvelut
Reitillä ei ole palveluita. Jos haluaa evästellä, mukaan tulee varata hetivalmiit eväät vaikkapa ruokatermarissa. Mahdolliset roskat tulee tuoda mukanaan pois luonnosta.

Nähtävyydet
Hyyppäränharju on vaikuttava kokemus jo itsessään, sillä maasto on lounaissuomalaisittain poikkeuksellisen jylhäpiirteistä, ja valtavan korkea kuusikko vain korostaa sen muotoja. Retkellä kannattaa nauttia suojellun, sammaleisen, vanhan ja puhtaan metsän tuoksuista ja raikkaudesta sekä suojaisasta tunnelmasta. Matkan kohokohta, Kultalähde, sijaitsee melko tarkkaan 1,8 kilometriä pitkän reitin puolivälissä. Lähteen rannalla kannattaa pysähtyä imemään paikan maagista tunnelmaa itseensä ja kurkkimaan kirkkaaseen veteen, jossa kasvaa tuuheita vesikasveja. Huomaa, että lähteen rannat kuluvat helposti, joten lähdettä ei tule kiertää. Myös uiminen ja kalastaminen Kultalähteessä on kielletty.

Nauti mustasta talvesta
Vanhat metsät ovat hienoimmillaan tihkusateisina talvipäivinä. Sammalikko hehkuu smaragdien lailla, ja kosteus nostattaa ilmaan metsän tuoksuja. Liiku Kultalähteen reitillä nautiskellen, tunnustele varovasti naavoja ja sammalia ja keskity tuntemaan metsän rauha. Vain kiireetön, luonnon taajuudelle virittynyt mieli saa tuntea Kultalähteen mystisyyden kunnolla.


Luitko jo nämä jutut?