Saivon saloihin

27.08.2019 | Jonna Saari

Saivonkierroksella on mahdollisuus imeä itseensä paitsi kosolti Lapin rauhaa, myös pyhien paikkojen mystiikkaa ja voimaa. Tunnetko Seitapahdan muinaisen väkevyyden ja Äkässaivon syvyyksistä kumpuavan salaperäisyyden?

Saivonkierros Muoniossa on monipuolinen ja yllätyksellinen kolmen kilometrin rengasreitti, jonka varrella maasto vaihtelee kuivasta ja valoisasta kangasmetsästä vehreään puronrantaan sekä satumaiseen saivojärvimaisemaan. Reitin kohokohta on kristallinkirkas ja salaperäinen Äkässaivo, turkoosi järvi, johon liittyy paljon uskomuksia. Järven vieressä puolestaan kohoaa Seitapahta, pyhä kivi, jonka kokoa on vaikea ymmärtää edes suoraan sen juurella seistessä. Tämä varmajalkaisuutta vaativa reitti on upea kurkistus Lapin luontoon.

Saivonkierros 
Muoniossa sijaitseva kierros on monipuolinen ja yllätyksellinen kolmen kilometrin rengasreitti, jonka varrella maasto vaihtelee kuivasta ja valoisasta kangasmetsästä vehreään puronrantaan sekä satumaiseen saivojärvimaisemaan.

Perille
Paikalle löytää Äkäslompolosta ajamalla Äkäslompolontietä pohjoiseen noin 10 km, kunnes Aakenuksentie kääntyy oikealle. Sitä ajetaan vielä noin 2,5 km, kunnes tullaan reitin lähtöpisteelle Äkäsjoen tuntumaan. Kittilästä tultaessa suorinta on ajaa Aakenuksentietä länteen noin 8 km, kunnes tie kääntyy oikealle viitoin “Tiurajärvi”. Tämän jälkeen ajetaan vielä 30 km perille. Pysäköintialueen osoite on Aakenuksentie 249.

Kartta
Maastokartta 1:50 000 U424 - ÄKÄSKERO v. 2013
retkikartta.fi

Reittimerkinnät
Reitti kierretään vastapäivään ja se on merkitty maastoon luontopolkumerkein. Reitin varrella on myös tietoa alueen luonnosta.

Palvelut
Parkkipaikalla on opastaulu. Jassankosken yli johtaa silta kauniissa maisemassa, ja Äkässaivon rantaan vie pieni laituri. Reitin varrella on myös kota tulipaikkoineen sekä puucee.

Nähtävyydet
Seitapahta on massiivinen, jopa 30 metriä korkea kivi, pyhä ja muinaismuistolailla suojeltu kohde, jota tulee lähestyä kunnioittaen. Kivellä ei saa kiipeillä. Seitapahdan vieressä turkoosina läikehtivä Äkässaivo on syvä ja erittäin kirkasvetinen erämaajärvi, jota muinoin on pidetty henkien asuinpaikkana. Viehättävä on myös kaunis Peurakoski, jonka rantaan reitti saapuu vielä hieman ennen päättymistään. 


Luitko jo nämä jutut?