Saaristoreittien aatelinen

29.05.2024 | Jonna Saari

Jyhkeä kalliovuori kutsuu kapuamaan otsalleen, jonka suunnasta merituuli käy jo suorastaan vaativana. Vuoren kainalosta talvenjälkeiset sulamisvedet juoksevat iloisesti meren syliin samalla, kun saapuja nousee rinnettä ylös mieli täynnä odotusta. Huipulla pysähtyvät niin askeleet kuin ajatukset: näköala Saaristomeren kansallispuistoon aukeaa silmänkantamattomiin.

Kemiönsaaren Purunpään retkeilyreitillä on kokonaispituutta muhkeat 18 kilometriä. Sundsvedjan laavu tarjoaa jo varsin hienon levähdys- ja näköalapaikan, mutta kierroksen innostuttavin näköala-anti avautuu sen läntisimmistä osista, esimerkiksi Glasbergetin laelta. Seikkailufiilistä kulkuun tuovat muodokkaiden merenrantakallioiden ja käkkärämänniköiden lisäksi 60 metriä pitkä salmen ylitys soutuveneellä, joka on käytettävissä kesällä ja syksyllä.

Purunpään luontopolku
Virallisena lähtöpaikkana kierrokselle toimii Söderlångvikin kartano (Amos Anderson tie 28).

Reittimerkinnät
Valkoiset ja keltaiset reittimerkinnät puissa.

Palvelut
Levähdyspenkkejä, laavu, soutuvene salmen ylitystä varten. Osa kierroksesta kulkee luonnonsuojelualueella, missä leiriytyminen on kiellettyä. Käytä kipinöimätöntä retkikeitintä, jos haluat lämmittää eväitä muualla kuin laavun tulipaikalla.

Näe ja koe
Purunpään reitin läntisin, lähes kolme kilometriä pitkä osuus korkeiden rantakallioiden harteilla on vaikuttava kokemus, jonka kruununa on Glasbergetin jylhä ja avara näköala suoraan Saaristomeren kansallispuistoon. Hyviä merellisiä näköalapaikkoja matkan varrelle mahtuu kuitenkin useita, ja lisäksi Sundsvedja maisemineen on ehdottomasti Kemiönsaaren laavuparhaimmistoa. Luontopolun kallioilla, vaihtelevissa metsissä ja pitkin pätkin luonnonsuojelualueen ajattomassa rauhassa etenevä reitti on omiaan rentouttamaan ja tuulettamaan ajatuksia meren tuulen ja tuoksun raikkaudella.

Tällä palstalla Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari esittelee päiväretkikohteita.


Luitko jo nämä jutut?