Saana Suomesta

07.09.2022 | Tapani Leppänen

Kotimainen Saana Ecolite on kotamainen vaellusteltta.

Uusi suomalainen vaellusteltta on mielenkiintoinen tuotekehitysprojekti, jossa kotimaisuus ei tarkoita vain suunnittelua. Saana Ecolite tehdään maakiiloja myöten Suomessa.

Projektia voi lähestyä kahdelta kantilta. Toinen suunnittelua ohjannut tekijä on vastuullisuus, joka toteutuu kierrätyskankaiden ja suomalaisen työn kautta. Toinen on pohjoismaista kotaperinnettä ja modernia pyramiditelttaa yhdistelevä muotoilu.

Lopputulos on onnistunut kokonaisuus. Suomalaisella käsityöllä on tosin hintansa, siitä ei pääse mihinkään.

 

Saana on kahden hengen teltaksi poikkeuksellisen tilava.


Pyramidi on valikoitunut monen keveyttä tavoittelevan vaellusteltan malliksi. Se halkaisee hyvin tuulen ja minimoi kantamusten painon nousemalla yhden kepin varaan.

Alumiinista valmistettu keskisalko myydään lisävarusteena, sillä tämän tyyppisissä teltoissa se korvataan usein vaellussauvalla. Saanan tapauksessa niitä tarvitaan kaksi, sillä teltan maksimikorkeus on peräti 180 senttimetriä. Kolmas tapa on teltan pystyttäminen puiden väliin viritetyn narun varaan.

Paitsi korkea, Saana on kahden hengen teltaksi poikkeuksellisen tilava. Sisään mahtuu vaivatta kaksi leveää makuualustaa. Pituussuunnassa tilaa on peräti 230 cm.
 

Teknisesti Saana on kiinteällä hyttysteltalla varustettu kolmen vuodenajan yksikerrosteltta. Käytännössä suuret sivuseinät, eli valtaosa sisäpinta-alasta, ovat kaksinkertaisia.

Tämä ratkaisu ehkäisee tehokkaasti makuupussin osumista telttakankaaseen. Varsinkin viileinä vuodenaikoina yksikerrostelttojen ongelmaksi muodostuvasta kondensoitumisesta ei ollut merkkejä ainakaan vaihtelevissa kesäkeleissä. Tuuletus pelasi kiitettävästi sekä liepeiden alta että pyramidin huipulla olevan ventilaation kautta. Katto on korkealla ja pysyi kuivana.

Teltan molemmilla puolilla on YKK:n vedenpitävällä vetoketjulla suljettava ovi ja kohtuullisen kokoinen eteistila.

Pystyttäminen onnistuu yksin. Teltta ankkuroidaan maahan neljällä kiilalla, minkä jälkeen keskisalko viedään sisälle. Oviaukot viritetään vielä kahdella kiilalla, ja lopuksi tehdään tarvittavat kiristykset. Kylmällä ja tuulisella säällä liepeiden korkeutta voi laskea lyhentämällä salkoa.

Lisävarusteena myytävät alumiinikiilat ovat järeitä. Ilman kiiloja ja keskisalkoa Saana painaa 1300 grammaa, niiden kanssa 1800 grammaa.

Lisävarusteisiin kuuluu hihna, jolla kaksi vaellussauvaa saa kiinnitettyä toisiinsa.

Pyramiditeltta halkaisee tuulen hyvin?

Oletko Tapani todella testannut Saanaa avotunturin tuulissa?
Minulla oli 1970-luvun alussa rakenteeltaan samantapainen Iglu-pyramiditeltta - tosin vähän isompi.
Kyllä se muuten teltasta menetteli, mutta kovassa tuulessa pauke oli ihan mahdoton. Ainakin talvella telttaa oli mahdoton saada niin kireälle, etteikö se olisi lepattanut häiritsevästi. Tekstissä väitetään, että malli halkaisee hyvin tuulen.
Kokeilepa vaikka lumitykin edessä. Voi käydä niin kuin Retki-messujen teltanpystytysnäytöksessä.

Reino Ruotsalainen - su marrask. 06 20:14:28 2022


Luitko jo nämä jutut?