Säällä kuin säällä

24.01.2024 | Mari Parikka-Nihti, Taru Lindgren

Oletko kuullut sanottavan, että ulkoilu säällä kuin säällä on vain asennekysymys?

Alkutalvi helli ja koetteli meitä varsin talvisena, ja mittarin laskiessa useissa perheissä ja päiväkodeissa mietittiin, että miten nyt käy ulkoilun. Pian kelit muuttuvat vetisiksi ja jälleen mietitään ulkoilisimmeko.  Sisälle jääminenkään ei houkuttele, kun mielikuviin piirtyy kuva turhautuneista lapsista ja päänsärkyisistä aikuisista. 

Ulkoilussa ei ehkä pelkällä asenteella pärjää, jos taivaalta vihmoo veden kaikkia olomuotoja tai mittari näyttää enemmän miinuksia kuin kesällä plussaa, mutta mikä onni on tämän hetken neulomistrendi. Villa on trendikkyyden lisäksi todella hyvä valinta alle ja ylle. Ja kun vielä lisää kerroksia perusvaatteilla ja päällimmäiseksi pukee tuulenpitävää, niin pärjää jo heti paremmin. 

Vaikka kenkien koossa suositaan maltillista kasvunvaraa lapsille, niin talvella reilumpi koko on ehdottoman tärkeä. Liian pienissä kengissä varpaat palelevat herkästi. Hanskamalliset toppakäsineet saavat sormet kaipaamaan toistensa lämpöä, joten rukkaset tai kintaat ovat lämpimämpi vaihtoehto.

Ulkoilussa ei ehkä pelkällä asenteella pärjää...

Sää on kylmimmillään auringon noustessa ja jälleen laskiessa. Ulkoiluun riittää kuitenkin paljon tunteja keskellä päivää. Näitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ja luovasti. Entä jos ulkoilu alkaisi lasten kanssa lounaan jälkeen ja päiväuniaika vaikka hieman muuttuisi opitusta? 

Sitten kun on puettu ja päästään ulos, saatetaan tarvita vielä muutakin kuin asennetta, jotta ulkoilu olisi miellyttävää kaikille. Aavoilla pihoilla ja rannikoilla tuuli tuivertaa ja vesi vihmoo usein, joten ehkä ne sopivatkin lasten kanssa ulkoiluun paremmin kesällä, kun kaivataan viilennystä. 

Talvella päiväkodin tai koulun piha saattaa olla tuulinen ja piha tulla liukkaaksi, jolloin ulkoilua pitää miettiä turvallisuusnäkökulmastakin. Jos vain pääsee jäisen pihan poikki, niin katseen voi suunnata lähiympäristöön. Puistoalueella puut tuovat suojaa tuulelta ja metsässä maa harvoin käy liukkaaksi. 

Ulkoillessa saattaa hurahtaa aikaa kuin huomaamatta, voi seurailla lasten leikkiä metsässä tai rakentaa lumiluolia, nekin ovat hyviä tuulensuojia lumen eristäessä, voisi vaikka lukea kirjaa siellä. Toisinaan ulkona ollaan varttitunnin, mutta senkin aikana voi tuntea sykkeen laskevan, ihmetellä säätä, tuntea lumen narskuntaa kengän alla tai ehtiä laulaa yhden talvilaulun. 

Lapsella on oikeus ulkoiluun kaikkina vuodenaikoina. Aikuisten kannattaa seurata mitä lapsi tekee ulkona ja heittäytyä yhteiseen leikkiin, parasta on kunnon kuralätäköt, paksu puuterilumi ja auringon suukko poskilla. 


Luitko jo nämä jutut?