Runkolaukku

20.04.2018 13:01 | Tapani Leppänen

Bikepackingista on tullut kovasti trendikästä. Vapaasti suomennettuna kysymys on maastopyöräretkeilystä.

Varusteiden sitominen maastopyörään vaatii omanlaisiaan laukkuja. Aluksi niitä tehtiin pienissä pajoissa tai ommeltiin itse. Sitten laji alkoi nousta marginaalista. Yhtenä mittarina voidaan pitää isojen varustevalmistajien heräämistä.

Ortliebin tuntien laukku on vedenpitävä

Ortlieb esitteli keväällä kokonaisen bikepacking-malliston, johon kuuluu satulalaukku, tankolaukku ja runkolaukku. Niiden yhteenlaskettu kapasiteetti on rapiat 35 litraa.

Tankolaukku on molemmista päistään rullattava kuivasäkki, jonka päälle saa vielä asennettua erillisen tarvikelaukun. Satulatolppaan kiinnitettävä laukku suljetaan sekin rullaamalla ja tyhjennetään ylimääräisestä ilmasta kyljessä olevan venttiilin kautta.

Lähempään tarkasteluun valikoitui pyörän etukolmion sisälle kiinnitettävä runkolaukku.

Runkolaukulle on käyttöä lyhyemmilläkin retkillä. Sen sijainti on pyörän painopisteen kannalta hyvä, eikä vaikuta ohjaukseen.

Haasteena on nykyaikaisen maastopyörän geometria, ahdas runkokolmio, joka rajoittaa laukun kokoa erityisesti täysjoustojen kohdalla.

Suosituimpia runkolaukuista on tullut läskipyöräilijöiden keskuudessa. Testipyöränä oli jäykkäperäinen, vaikkakaan ei läski. Ortliebin laukkua saa kahdessa koossa, joista pienempi oli tässä tapauksessa kuin mittatyönä tehty.

Ortliebin tuntien laukku on vetoketjuaan myöten vedenpitävä.

Kiinnitys on toteutettu Velcro-nauhoilla. Vaakaputken ympärille tulee kolme kiinteää kiristysremmiä, joiden lisäksi satulaputkeen ja alaputkeen voi sijoitella vapaasti muutaman lisälenkin. Sisällä on niin ikään Velcro-tarralla toteutettu tilanjakaja, joka estää laukkua pullistumasta sivusuunnassa.

Testissä paketti pysyi paikoillaan kovassakin rytinässä. Suuaukko on hivenen ahdas ja mielestäni käytön kannalta väärällä eli vasemmalla puolella. Nyt se jää maata vasten, jos pyörän laskee kyljelleen.

Pieni laukku ei ole tilaihme, mutta nielaisee mukavasti vararenkaan, pumpun, eväät ja muutaman vaatekappaleen. Pullotelineen paikan se vie, joten juomat on joka tapauksessa nostettava selkään. Jos mukana on isompi retkivarustus, runkoon kannattaa sijoittaa raskaimmat.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?