Riippumattokoulu

02.06.2021 | Terhi Ilosaari

Miten aloittaa riippumattoilu ja mikä lajissa koukuttaa?

Ensimmäisenä yönäni riippumatossa makuualusta luisteli altani ja sade riepotteli suojaksi virittämääni pressua. Kyhäelmää koristi sisäkäyttöön tarkoitettu moskiittoverkko, kuin kotikutoisen metsäprinsessan katos.

Aloittelijan tunaroinnista huolimatta yö oli kohtalokas – jäin pysyvästi koukkuun.


Ennen päteviin varusteisiin investointia, on riippumatossa oleskelua hyvä kokeilla lainatarvikkein lähimetsässä tai omalla pihalla. Tyypillisin lajia kokeilemattoman ajatus on, että matossa makaillaan, jos ei ihan u-kirjaimena niin banaanina vähintään. Makuuasennosta saa yllättävän tasaisen, kun asettuu hieman viistoon, ei siis maton suuntaisesti.

Moni huokaa: ”En osaa tehdä solmuja!”

Testireissuun voi ottaa mukaan makuualustan kokeillakseen pysyykö patja matossa vai karkaako alta. Lainavarusteita maistellessa tulee huomio kiinnittää maton pituuteen ja tunnustella mahtuvatko jalat ja hartiat mukavasti kyytiin.

Varaudu loppuelämän mittaiseen muutokseen, kas mattoilu aiheuttaa riippuvuutta.


Luonto tarjoilee näytöksensä riippumattoilijalle suoraan petiin. Parhaita ovat retket, jolloin sade ei vaani. Silloin niin tähtitaivaasta kuin auringonnousustakin saa nauttia katoksetta.

Riippumatossa nukkujan riesana eivät ole kävyt ja kivet selän alla siksipä maton kanssa kulkija voi usein valita käyttöönsä parhaat rantatontit. Raikas ilma virtaa vapaasti mattoon ja kaikki luonnon äänet kuuluvat suodattamattomina.

Moni pohtii olisiko riippumatto telttaa kevyempi majoite. Kuivana kesäyönä voi ollakin, mutta keskiverto retkellä on matto kaikkine lisävarusteineen kutakuinkin teltan painoinen.


Riippumatto asettuu mukavasti, kun puiden välissä on neljästä viiteen metriä. Puita valitessa luodaan silmäys yläilmoihin. Ovathan rungot terveet ja kestävät? Eihän näkyvillä ole pian putoavia oksia? Matosta tuskin maahan muksahtaa, silti on tarkistettava, että alla ei ole teräviä kiviä.

Moni huokaa: ”En osaa tehdä solmuja!”

Mutta ei hätää, helpoimmat kiinnitysköydet sujautetaan vain oman lenkkinsä läpi ja matto kiinnitetään koukulla köyteen. Monimutkaisimmatkaan malleista eivät vaadi solmuntekotaitoa.

Kiinnitysköydet voi asettaa puuhun ensin silmien korkeudelle ja säätää tarvittaessa. Sopivan korkeuden köysille löytää, kun istahtaa keskelle mattoa ja kokeilee ylettyvätkö jalat maahan. Liian löysälle jäävä matto pudottaa nukkujan kuopan pohjalle, kun taas liian kireä matto puristaa hartioita.

Muistathan että matossakin nukkuminen on leiriytymistä ja siksi kiellettyä muun muassa kansallispuistoissa muualla kuin leiriytymiseen osoitetuilla paikoilla.
 

On epätodellista raotella silmiä aamun utuista maisemaa tirkistellen tai tarkkailla katoksen alta järven pintaa pitkin lähestyvää saderintamaa ja päättää jäädä vielä toviksi riippumaton uumeniin kuuntelemaan lintujen viestittelyä ja pisaroiden runoja.


Luitko jo nämä jutut?