Retkigrilli

31.05.2023 | Tapani Leppänen

RitniGrid on Trangiaan sopiva lisäosa, joka tekee tutusta retkikeittimestä grillin.

Avotulenteko kielletty – metsäpalovaroituksen vuoksi tai jostain muusta hyvästä syystä. Aina ei ole mahdollisuutta makkaranpaistoon, mutta maasta eristettyä retkikeitintä voi onneksi käyttää.

Sellaiseksi ei lasketa vuoden turhakkeeksikin valittua kertakäyttögrilliä, joka on muutenkin paholaisen keksintö: turhaa ja tulikuumana vaikeasti kierrätettävää roskaa.

Trangiaa turvallisempaa keitintä saa puolestaan hakea. Ja mitä makkaroihin tulee, se on nyt myös grilli. Rovaniemeläisen Jaakko Ovaskan kehittämällä lisäosalla tuttu keitin saa uuden elämän.

On tullut aika pyyhkiä pölyt Trangiasta.
 

Muuntimen avulla Trangiasta todella tulee grilli.


RitniGrid koostuu metallisesta paistoritilästä ja sen alapuolelle ripustetusta lämmönjakolevystä. Kokonaisuus sopii keittimessä oleviin kattilankannakkeisiin. Käsityönä valmistettu tuote on mitoitettu Trangiaan, joka odottaa melkein jokaisen retkeilijän varastossa jo valmiina.

Grillauspuuhissa Trangian kaasupoltin on paras vaihtoehto. Sen etuna on lämmönsäätö ja tasaisempi lämpötila. Kaasu ei myöskään nokea, mikä helpottaa puhdistamista.

Tehosta homma ei jää kiinni spriikeittimelläkään, mutta vaatii vähän enemmän huomiota. Ilman rajoitinta liekki lähtee välillä kiipeilemään levyn reunojen yli ja ottaa kierroksia ritilältä tihkuvasta rasvasta. Rajoittimen kanssa tulos on tasaisempi, mutta ottaa vähän enemmän aikaa.

Muuntimen avulla Trangiasta todella tulee grilli, joka soveltuu hienosti makkaranpaistoa vaativampaankin kokkailuun. Rajat tulevat vastaan oikeastaan vain koossa. Trangian ritilälle mahtuu neljä makkaraa, mutta monipuolisempien aterioiden kanssa tekee tiukkaa jo kahdelle.


Grillimuunnin on mainio lisäosa. Parhaimmillaan se antaa unohdetulle retkikeittimelle uutta käyttöä. Vaikka Trangia ei ole keittimenä keveimmästä päästä, sitä kompaktimpaa grilliä on vaikea kuvitella. Lyömätön tuulisuoja palvelee myös grillaajaa.

Retkigrilli vapauttaa eväspaikan valinnassa. Ruuhkaiset tulipaikat voi kiertää kaukaa, ja sapuskat voi laittaa tulille niemen kauneimpaan nokkaan. Grilli on laakista valmis, jäähtyy nopeasti, eikä jätä jälkeensä hiiliä tai mitään muutakaan roskaa.

Kuljetuksessa grillimuuntimen saa pakattua keitinsarjan sisälle. Kotona se kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti, sillä materiaali ei ole ruostumatonta.


Luitko jo nämä jutut?