Retkeilijän nettikartat

20.04.2018 12:19 | Jouni Laaksonen

Iso taiteltava maasto- tai ulkoilukartta on paras vaihtoehto pitemmille vaelluksille, mutta päiväretkille on näppärä tulostaa omat karttansa netin karttapalveluista. | Teksti Jouni Laaksonen

Retkeilijän kolme tärkeintä nettikarttaa ovat Karttapaikka, Retkikartta ja Paikkatietoikkuna. Kaikki ovat ilmaisia. Jokaisesta löytyvät kartat ja ilmakuvat tarkkoihin mittakaavoihin asti, kaikista saa selville haluamansa kohteen koordinaatit ja jokaisessa on hyvät tulostusominaisuudet.

Karttapaikka on suomalaisten nettikarttojen isä. Se oli pitkään ainoa paikka, jossa saattoi hakea kohdetta osoitteella ja paikannimeä nimen osalla. Karttapaikassa olivat laajimmat koordinaattivalikoimat ja sieltä sai selvitettyä paperisten maastokarttojen lehtijaon. Karttapaikasta saattoi ainoana jakaa karttalinkin kaverille.

Nyt nämä toiminnot ovat paljolti tulleet muihinkin palveluihin, ja koska niissä maastokartan päälle saa kiinnostavia lisätasoja, retkeilijän näkökulmasta ne ovat pinnistelleet ohi.

Retkikartta on usein paras palvelu retkeilijälle. On mainiota, kun tarkkojen karttojen päälle saa näkyviin retkeilyreitit, taukopaikat, mitä itse kukin haluaa. Retkikartan heikkous on ollut sen tietojen päivitysvälien pituus. Tilanne on paranemassa.

Toinen heikkous on ollut se, että kartalla ovat näkyneet ainoastaan Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämät reitit ja taukopaikat. Tämä on korjaantumassa, kun viime vuonna Retkikartta avattiin myös kuntien ylläpitämille kohteille.

Paikkatietoikkuna on edistyneemmän retkeilijän ja luontoharrastajan aarreaitta.

Paikkatietoikkunassa voi ruksata maastokartan päälle näkymään esimerkiksi Natura-suojelualueiden verkoston tai muinaisjäännökset. Puuston ikä on oiva indikaattori siitä, missä on kaunista vanhaa metsää. Paikoin sitä löytyy jopa suojelualueiden ulkopuolelta. Ollenkaan kaikissa tällaisissa kohteissa ei ole reittejä tai palveluja retkeilijälle, mutta suunnistustaitoinen löytää hienoja retkipaikkoja.

Karttapaikka. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka on nettikarttojen edelläkävijä. 1990-luvulta asti toimineen Karttapaikan käyttöliittymä on muutamaan otteeseen vaihtunut, mutta idea on pysynyt samana. Tarkat ja ajantasaiset kartat koko maasta sekä hyvät koordinaatti- ja hakutoiminnot. Myös kiinteistörajat. Nykyisessä Karttapaikassa karttaa liikutetaan hiirellä vetämällä, kuten kahdessa muussakin esitellyssä, mikä on näppärää aiempaan verrattuna.

karttapaikka.fi

Retkikartta. Metsähallituksen ylläpitämä retkeilijän, metsästäjän ja kalastajan karttaportaali. Valikosta voi hakea haluamansa retkikohteen esille, jolloin kartta keskittää oikeaan paikkaan ja näyttää kaikki alueen reitit ja palvelut. Tai yhtä lailla voi hakeutua haluamaansa paikkaan paikannimihaulla tai karttaa zoomailemalla ja klikata sitten näkyviin juuri haluamansa tasot, kuten pyörätuolireitit, ladut, autiotuvat tai suojelualueiden rajat.

retkikartta.fi

Paikkatietoikkuna. Karttapalvelu on toteutettu yhteistyönä eri viranomaisten kesken. Käyttäjä voi itse valita, mitä tietoa haluaa esitettävän karttojen päällä. Voi esimerkiksi valita näkymään maastokartan päällä Natura-alueet, muinaisjäännökset, kaivosvaltaukset, maakuntakaavan, kallioperän tai monenlaista muuta. Ilmakuvat löytyvät nimellä Ortokuvat. Haku niin paikannimen, osoitteen kuin kiinteistötunnuksenkin mukaan.

paikkatietoikkuna.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?