Repusta tuli liivi

20.04.2018 12:55 | Tapani Leppänen

Elokuu 2009. Salomonin juoksutiimin kirkkain tähti, espanjalainen Kilian Jornet, oli juuri voittanut toisen perättäisen Mont Blancin ultrakisansa. Maalissa osan huomiosta varasti Jornetin juoksureppu, sillä se oli jotain mitä ei ollut aiemmin nähty.

Siihen asti oli ollut vain juomareppuja, jotka soveltuivat juoksuun paremman puutteessa. Uusi liivimäinen rakenne sitoi varusteet tiiviisti iholle. Repusta tuli vaate.

Juoksuliivien suosio kasvaa nyt samaa käyrää polkujuoksun kanssa. Murros näkyy siinä, että tuotteita alkaa olla tarjolla hyvin varustetuissa urheilukaupoissa ja siinä, että perinteiset reppuvalmistajat esittelevät kilvan omia mallejaan.

Polkujuoksun lisäksi repulle on käyttöä maratonharjoittelussa ja työmatkajuoksussa, jotka nekään eivät ole ainakaan vähenemään päin.

Nykyliiveissä selkään tuleva juomarakko on korvattu etuviilekkeisiin tulevilla pulloilla. Nykypullot taas ovat lähes poikkeuksetta puraisuventtiilillä varustettuja pehmopulloja.

Pulloissa on se hyvä puoli, että niitä voi täyttää matkan varrella. Mukana ei tarvitse kantaa litratolkulla nestettä, kun juomahuoltoa kuitenkin on yleensä kilpailuissa tarjolla. Lisäksi pulloissa voi pitää eri nesteitä, esimerkiksi toisessa vettä ja toisessa energiajuomaa tai geeliä.

Pulloista on helpompi seurata myös juoman kulutusta. Jos nestettä tarvitaan paljon, rakon käyttö on edelleen mahdollista.

Liivin paino tulee ylös ja jakautuu kehon molemmille puolille siten, että hikipinta-ala on mahdollisimman pieni. Se istuu tiiviisti ja valitaan vaatekokojen mukaan. Modernit verkkomateriaalit ovat entistä ohuempia ja hengittävämpiä.

Liiveissä on hämmästyttävä määrä yksityiskohtia. Varusteosan tilavuus vaihtelee 2–15 litran välillä ja jakautuu useisiin pieniin taskuihin. Näin varusteet ovat helposti käsillä eivätkä hölsky yhdessä isossa osastossa.

Tapani Leppänen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?