Rakenne ratkaisee

01.06.2022 | Tapani Leppänen

Rullattavat kuivasäkit ovat vedenpitävä, mutteivät täysin vesitiiviitä. Valitse oikea pussi oikeaan kätyttöön.

Kuivasäkki on periaatteessa yksinkertainen tuote. Siitä huolimatta – tai juuri siksi – eri malleista löytyy myös eroja. Edullisimpien kohdalla nousevat esiin laatukysymykset, mutta merkkituotteetkin poikkeavat toisistaan. Vaihtoehtoja löytyy monenlaiseen käyttöön.

Pussit voidaan jakaa kolmeen ryhmään lähinnä kankaan vahvuuden perusteella. Ultrakevyet on tarkoitettu pakkauspusseiksi rinkan tai repun sisälle. Materiaali on yleensä PU-pinnoitettua nailonia, saumat ommeltuja ja teipattuja.

Kovimpaan käyttöön tarkoitetuissa kanoottipusseissa saumat ovat hitsattuja. Materiaalit ovat paksuja ja kestäviä vinyylipintaisia pressukankaita.

Väliin jäävässä ryhmässä tavoitellaan kulutuskestävyyden ja notkeuden keskitietä, yleensä pinnoitetuilla polyesterikankailla.

Laminaattien kohdalla nousevat esiin polyvinyylikloridin eli PVC:n valmistukseen liittyvät ympäristökysymykset. Vaikka monia PVC-vapaita pusseja markkinoidaan ympäristöystävällisinä, on hyvä tiedostaa, että kuivasäkin materiaalina PVC on ylivoimaisesti luotettavin.


Tässä katsauksessa klassisen vinyylisäkin virkaa hoitaa [01] SealLine Baja. Hieman kärjistäen sen ainoana etuna voidaan pitää juuri robustia rakennetta, mikä ei tietenkään ole vähäpätöinen asia, kun puhutaan kuivasäkeistä.

Baja on vahva ja pelkistetty tuote, mutta tukevan materiaalin kääntöpuoli on heikompi pakkautuvuus ja rullattavuus. Lisäksi PVC:n ominaisuuksiin kuuluu sen huomattava jäykistyminen pakkasessa. Talviretkeilyyn kannattaakin valita suosiolla joku toinen säkki, esimerkiksi [02] Sea to Summitin Big River Dry Bag.

Keskisarjaan lukeutuva Big River on valmistettu tukevasta mutta taipuisasta TPU-laminoidusta ripstop-nailonista. Se vakuuttaa lukuisilla yksityiskohdillaan ja soveltuu monipuoliseen käyttöön melonnasta pyöräretkeilyyn. Kestävän rakenteen heikoksi kohdaksi voidaan lukea teippisaumat.

Keveintä kastia edustava [03] Ortlieb PS10 taas erottuu omassa sarjassaan juuri hitsatuilla saumoilla. Markkinoilta löytyy ohuempaakin nailonia, mutta Ortliebin vahvuutena on laatu. Rinkan sisällä moni halvempikin pussi ajaa asiansa, mutta tämän uskaltaa heittää sellaisenaan myös kajakin lastiruumaan.


Kuivasäkeistä kun puhutaan, yleinen harhaluulo liittyy rullasulun tiiveyteen. Mikään rullattava kuivasäkki ei nimittäin ole 100 % vesitiivis. Pidempiaikaisessa upotuksessa vesi löytää vähitellen tiensä sisälle.

Upotustestissä eniten vettä löytyi SealLine Bajasta – siis testin järeimmästä pussista. Tulos voi kuulostaa yllättävältä, mutta on lopulta looginen. Paksua ja jäykkää kangasta on vaikea rullata tiiviisti.

Kaikkien pussien sisälle pääsi jonkin verran vettä, ja sama pätee tietysti ilmaan. Parhaiten sen huomaa kompressoimalla makuupussin. Jos ympärillä on tilaa, rullattava pussi palautuu vähitellen täyteen muotoonsa.

Teoria ja käytäntö ovat onneksi kaksi eri asiaa. Ensiksikin rullattava sulku kestää kyllä hetkellisen upotuksen. Toisaalta pussin upottaminen on paitsi harvinaista, myös vaikeaa. Käytännössähän se kelluu.

Suihkun alla kaikki pussit pitivät vettä. Tämän lisäksi kankaille ja saumoille tehtiin painevesitesti, jossa säkkien sisälle laitettiin vettä.

Tässä kokeessa Baja sai puhtaat paperit. Sea to Summitin teippisaumasta löytyi mikroskooppisen pieni, pisaran mentävä vuoto. Testijakson aikana sen sisälaminaattiin tuli vielä terävän esineen aiheuttama reikä. Tärkeä muistutus siitä, että mekaaninen rasitus ei aina tule ulkopuolelta.

Ortlieb piti uutena, mutta vertailun vuoksi mukana olleessa, yli 10-vuotiaassa pussissa, laminaatti oli alkanut haurastua ja kangas tihkui muutamasta kohdasta. Pitää kuitenkin muistaa, ettei tämäkään testi vastaa normaaleja käyttöolosuhteita.


Kuivasäkkejä on saatavana monessa eri koossa. Isompina kokoina löytyy paremmin paksumpia ja pienimpinä ohuempia, mutta retkeilijöiden suosimia 5–20 litran kokoja löytyy kaikista kategorioista.

Yleensä käytännöllisempää on valita yhden ison säkin sijaan monta pienempää pussia. Näin varusteet pysyvät järjestyksessä: vaatteet yhdessä, makuupussi toisessa, mahdollisesti eri värisessä pussissa. Tavarat löytyvät ja niiden käsittely on helpompaa.

Pienempiä pusseja on myös helpompi pakata. Esimerkiksi kajakissa lastiruuman muoto ja pienehköt kansiluukut suosivat pieniä pusseja. Joskus muodollakin voi olla merkitystä. Testipusseista Sea to Summitin pohja on soikea ja pakkaus siten aavistuksen litteä.

Isommat säkit ovat perusteltuja avokanootissa tai ahkiossa. Kookas säkki toimii säiliönä ja on helpompi kiinnittää esimerkiksi kanoottiin.

Pistosoljella varustettu sulkumekanismi muodostaa yhden ripustus- tai kiinnityslenkin. Sea to Summitin sulkulistassa on lisänä kaksi D-lenkkiä ja pussin kyljissä läpiviennit irtoremmeille. SealLinessä on yksi D-lenkki, Ortliebin pohjassa taas yksi laminoitu läpivienti.

Muita mainittavia yksityiskohtia ovat Ortliebin pussissa oleva poistoventtiili, jonka avulla sisällön saa kompressoitua kätevästi. PU10 on saatavana sekä venttiilillä että ilman.

Big Riverissä nerokas yksityiskohta löytyy pussin sisältä. Pussin väristä riippumatta sen sisäpuoli on aina valkoinen. Se helpottaa tavaroiden löytymistä varsinkin isommasta säkistä.


Luitko jo nämä jutut?