Pysäköi fiksusti

29.05.2020 | Anne Rautiainen

Suomen Ladun etiketti opastaa, miten pysäköit retkellä oikein ja otat huomioon myös muut tienkäyttäjät.

Silloin kun pysäköinti sujuu, siihen tuskin kiinnittää edes huomiota. Kun se ei suju, aiheutuu haittaa ja mielipahaa. Pysäköinnistä tien vieressä ja levennyksillä samoin kuin pysäköintipaikoillakin säädetään laissa. Keskeiset pysäköintiin liittyvät asiat ja hyvät tavat on syytä muistaa myös retkelle tai marjaan lähtiessä.

Pidemmällä oleville ulkoilualueille tai luontokohteisiin mennään usein autolla. Tiet ovat tärkeitä alueen asukkaiden arjessa ja yksityisteitä ylläpitävät osakkaat. Keväällä, mutta myös muina vuodenaikoina metsissä ja pelloilla tehdään paljon maa- ja metsätalouden töitä. Siksi on todella tärkeää muistaa jättää auto aina niin, että työt ja alueen asukkaiden liikkuminen eivät esty huolimattoman pysäköinnin takia. 

Pääsääntö: saat pysäköidä

Yksitysitielain nojalla saat liikkua jalkaisin ja pyörällä yksityisteillä, mutta jos autolla ajaminen on kielletty merkillä, noudata sitä. Satunnainen ajaminen on useimmiten sallittu.

Jos tiellä saa ajaa moottoriajoneuvolla, tien välittömään läheisyyteen eli pientareelle tai levennykselle saa pysäköidä auton, ellei pysäköintiä ole erikseen merkillä kielletty. Maastoon ei saa ajaa sen pidemmälle, koska maastoliikennelain mukaan moottoriajoneuvolla ei saa ajaa maastossa ilman maanomistajan lupaa.

Älä tuki liittymiä

Liittymät ja risteysalueet ovat usein pientareiltaan leveämpiä. Jos jätät auton liittymään tai sen läheisyyteen, ole tarkkana! Onko liittymän kautta kulkua pellolle tai metsätielle? 

Metsäteillä liikkuu tukkirekkoja ja metsäkoneita. Ne ovat huomattavan leveitä ja raskaita. Maatalouskoneilla on usein levikerenkaat ja perässä vielä leveämmät työkoneet. Yhdistelmällä on suuri kääntösäde. Ajattelematon pysäköinti voi estää työkoneiden pääsyn kohteelleen. 

Pysäköi sivuun

Pikkutielle tai yksityistielle ei saa pysäköidä autoa niin, ettei sen ohi mahtuisi aina pelastusajoneuvolla, roska-autolla tai isolla työkoneella. Huomioi pysäköinnissä myös riittävä näkyvyys mutkien ja mäkien taakse. Jos piennarta ei ole ja pysäköinti veisi tien liian kapeaksi, autoa ei voi jättää siihen, vaan on etsittävä toinen paikka. 

Käytä suunniteltuja pysäköintipaikkoja

Toisinaan ulkoilureittien tai vaikkapa uimarantojen pysäköintipaikka on järjestetty pidemmälle ja ulkoilijat ohjataan jatkamaan kävellen matkaa kohteelle. Jos pysäköinti on järjestetty näin, noudata ohjetta, äläkä aja väkisin lähemmäs umpiperään. Kyse on turvallisuudesta ja liikenteen sujuvuudesta. Sitä paitsi: ulkoilemaanhan sitä on lähdetty! Esteetön pysäköinti sitä tarvitseville kohteen lähellä on eri asia. 

Lue lisää: Lataa Suomen Ladun pysäköintietiketti täältä!

Juttu on julkaistu Latu&Polku-lehdessä aikaisemmin 29.5.2020.


Luitko jo nämä jutut?