Pyörällä tunturiin

20.04.2018 13:01 | Timo Veijalainen

Kokosimme viisi vinkkiä, miksi kannattaa lähteä maastopyöräretkelle Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Urho Kekkosen kansallipuiston virkistyskäyttö monipuolistui kesäkuussa, kun kansallispuiston uusi järjestyssääntö sai lainvoiman: Kiilopään ja Saariselän alueen tunturiluontoon pääsee tutustumaan nyt myös pyörän selässä. Maasto­pyöräilijöille sallittuja reittejä löytyy alueelta kaikkiaan 250 km verran. Lisäksi puiston ulkopuolella on lukuisia reittejä. Kokosimme viisi vinkkiä, miksi kannattaa lähteä maastopyöräretkelle UK-puistoon

[01] Rauhallinen ja monipuolinen. Maastopyöräilijän on helppo lähteä liikkeelle UK-puistoon esimerkiksi Suomen Latu Kiilopäältä. Reitit lähtevät suoraan Kiilopään piha-alueelta. Rauhallinen ympäristö tarjoaa erityisesti aloittelevalle maastopyöräilijälle hyvän mahdollisuuden tutustua harrastukseen ja reitistöön.

[02] Tunturireitistö. Alueen reitistö on ainutlaatuista tunturipolkua. Tunturireitit monesti mielletään kivirakkapolkuina, mutta Saariselän alueen reitit tarjoavat hyvin karkeaa hiekkapohjaista polkua. Toki alueelta löytyy teknisempää ja kivisempääkin polkua, mutta pääosin polkupohja on soran ja kiven sekoitusta, mukavasti rullaavaa tunturipolkua. Reitit kulkevat upeilla tunturiselkosilla ja maisema-arvoltaan ajokokemus on unohtumaton.

[03] Rengasreittien verkosto. Polut tarjoavat mahdollisuuden rengasreitteihin. Karttoja selaamalla voi rakentaa helposti mielekkään rengasreitin oman kunto -ja ajotason mukaan. Vinkkejä sopiviin rengasreitteihin löytyy Suomen Latu Kiilopään verkkosivuilta ja Kiilopään Outdoor Officesta.

[04] Erinomaiset taukopaikat. Reitistön varrella on hyvin taukotupia ja tulipaikkoja, joissa on hyvä hengähtää ja evästellä retken aikana.

[05] Pyörävuokrausta ja asiantuntij­a­palvelua. Suomen Latu Kiilopäältä voi vuokrata maastopyörän, läskipyörän tai sähköavusteisen läskipyörän. Pihapiiristä löytyy myös pesupaikka pyörille ja minimarketista pieni valikoima pyöräilytarvikkeita. Myös Saariselältä löytyy mukavasti erilaisia maastopyöriä vuokralle. Vuokraamoista löytyy myös asiantuntevaa palvelua niin pyörien kuin reittien suhteen.


Luitko jo nämä jutut?