Pyhiinvaellus Turusta Trondheimiin

02.03.2020 | Marinella Himari

Toukokuussa 2019 avattu Pyhän Olavin merireitti, jota nimestään huolimatta voi kulkea jalan, pyörällä ja meloen, on Skandinavian ensimmäinen pitkä pyhiinvaellusreitti: mittaa Turusta Trondheimiin kulkevalle Olavinreitille kertyy 1 200 kilometrin verran.

Reitin parhaita puolia ovat sen upeat saaristomaisemat, viehättävät majatalot, auringonlaskun kultaamat telttapaikat ja reittivalintojen monipuolisuus.

Vaikka moni päättää aloittaa matkansa meriteitse Suomen reitistön virallisesta aloituspisteestä, Turun keskustassa sijaitsevalta Tuomiokirkolta (josta voi myös ostaa virallisen pyhiinvaelluspassin leimoja varten), vaihtoehtoja sekä lähtöpisteeksi että reitin kulkemiseksi on useita. Oman matkan voi suunnitella mieleisekseen Olavinreitin virallisilta verkkosivuilta löytyvien karttojen ja reittikuvausten avulla. 

Reitin parhaita puolia ovat sen upeat saaristomaisemat.

Jalkapatikan lisäksi keltaisin merkein merkityn Olavinreitin vaihtoehtoisia saaristoreittejä voi kulkea myös linja-auton kyydissä ja yhteysaluksilla sekä tutkia pienempiä kulttuurihistoriallisia kohteita ja luontokohteita kajakista tai vaikka purjeveneen kannelta!

Saarissa voi yöpyä jokamiehenoikeuksin, mutta jos mieluummin valitset petipaikan ja puhtaat lakanat, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä kesäkuukaudet ja purjehduskausi ovat saariston suosituinta sesonkia. 

 
Vuonna 1015 Norjan kuninkaaksi kruunatusta Olav Haraldinpojasta tuli kuolemansa jälkeen yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä, jolle pyhitettyjen keskiaikaisten kirkkojen määrä on suuri erityisesti Ruotsissa, mutta myös Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Alkuperäinen “Olavin jotos” yltää täysmittaisena Norjasta aina Novgorodiin asti, jossa mies vietti yhden vuoden elämästään. Matkan varrelle mahtuvat siis myös Sastamala, Hämeenlinna, Sysmä, Pieksämäki ja Savonlinna, joka tämän hetken itäisimpänä kohteena toimii myös oivana aloituspisteenä.

Ja löytyyhän kaupungista muutakin nähtävää, kuten esimerkiksi Olavinlinna, St. Olav Festival ja Pyhän Olavin Maraton!

 

Laineilla, poluilla ja pitkiltä osin myös asfaltoituja teitä pitkin kulkeva pyhiinvaellusreitti ei ole maastona raskaimmasta päästä, joten matkaan voi lähteä tukevilla, sääsuojatuilla tennareilla. Reitin pituuden voi suunnitella itselleen sopivaksi, ja matka esimerkiksi Turusta Galtbyhyn Korppoossa kestää neljästä viiteen päivää ja Maarianhaminaan noin viikon.

Kaikki pyhiinvaeltajat eivät suinkaan kulje reittejä uskonnollisista syistä, vaan moni haluaa rauhoittua, nauttia meriluonnosta ja alueen upeista majoitus- ja ravintolamahdollisuuksista sekä saunan lempeistä löylyistä ja pulahtamisesta mereen. Saaristo on monenlaisia helmiä täynnä.

Nähtäväksi jää, saavuttaako pohjolan upea saaristoluonto vielä jonain päivänä Espanjassa sijaitsevan Caminos de Santiago -pyhiinvaelluspolun veroisen maineen, joka houkuttelee reitilleen satoja tuhansia retkeilijöitä vuosittain. Toivottavasti!


Luitko jo nämä jutut?