Puuterilauta

20.04.2018 12:19 | Sampsa Sulonen

Splitboardin idea on yksinkertainen: Halkaistaan normaali lumilauta kahtia, suunnitellaan mekanismi, jolla puolikkaat saadaan takaisin yhteen sekä siteet, jotka ovat käännettävissä normaalin laskuasennon ja hiihtoasennon välillä. Kun pohjaan laitetaan nousukarvat ja käsiin sauvat, ylös hiihtäminen käy suksien tapaan.

Spark R&D:n ja Burtonin paras osaaminen yhdistyy siteissä.

Ensimmäiset kaupalliset splitti-laudat nähtiin 2000-luvun taitteessa. Lautailun jättiläinen, Burton, oli mukana jo silloin, vaikka pitikin välillä hiljaiseloa. Kysynnän kasvaessa joitain vuosia sitten se toi markkinoille uuden Family Tree -malliston, jonka lippulaiva on klassiseen Malolo-puuterilautaan pohjautuva Landlord.

Puuterissa Landlordin laskutuntuma on loistava. Se on tarpeeksi ketterä myös metsälaskuun, eikä häviä halkaisemattomalle laudalle merkittävästi edes rinteessä.

Jos lasket jäisiä rinteitä tai jyrkkiä kuruja, saatat kaivata jäykempää lautaa.

Spark R&D:n kanssa kehitetyt Burton Hitchhiker -siteet ja G3:n valmistamat High Traction -nousukarvat viimeistelevät paketin, joka suoriutui Pyhätunturilla tehdystä rando-testistä paremmin kuin hyvin.

Ainoa pieni miinus tulee laudan painosta, joka on hieman suurempi kuin muutamalla kilpailijalla. Ero on kuitenkin melko pieni, ja erinomainen laskutuntuma korvaa muutaman sadan gramman lisäpainon.

Spark R&D:n ja Burtonin paras osaaminen yhdistyy siteissä, jotka vaihtuvat hiihto- ja laskumoodin välillä kädenkäänteessä. Varpaiden kohdalla oleva pikalukko ylös, side toiseen asentoon, lukon napsautus alas ja menoksi.

Hiihtelyä varten siteiden takaosan saa säädettyä laskuasennosta taaksepäin taittuvaan negatiiviseen kulmaan pikalukituksen avulla. Siteiden pohjaan on integroitu nousuraudat, jotka saa lukittua rinteen jyrkkyydestä riippuen kahteen asentoon.

Siteiden kulman tai stanssin leveyden säätäminen on yksinkertaista ja onnistuu mukana tulevalla monitoimityökalulla vaikka jokaisen laskun välissä ilman että siteitä tarvitsee irrottaa laudasta.

Kaiken kaikkiaan setti on erinomainen ja toimii kaikenlaisessa backcountry-laskussa ja ski touring -retkillä metsistä avoimille puuterikentille.

Sampsa Sulonen

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?