Puiden aika

14.05.2024 | Latu&Polku

Maailma-kuoron kevätkonsertti soi elämän kantavalle voimalle ja antaa äänen muunlajisille luontokappaleille

Maailma-kuorolla on ilmiömäinen kyky tarttua ajankohtaisiin, eri kulttuureista nouseviin teemoihin. Kun vuoden 2023 ohjelmistossa näkyi vahvasti Ukrainan kriisi, sunnuntaina 19.5. Balderin salissa, Helsingissä laulu soi koko planeetan monimuotoisuutta ja elinvoimaa suojeleville puille. Monikulttuurisuus ja moniäänisyys koskevat myös ei-inhmillistä ja toislajisia.

"Konsertti on saanut alkunsa siitä syvästä arvostuksesta ja kunnioituksesta, jota tunnen puita kohtaan. Puut suojelevat ja kantavat tätä planeettaa, maaperää ja ilmastoa. Siinä, miten puut seisovat ja elävät hiljaisuudessa, on jotain äärimmäisen kaunista. Samalla he kommunikoivat keskenään ja kaiken heitä ympäröivän elämän kanssa", Maailma-kuoron johtaja, pedagogi ja muusikko Saara Ruuska kertoo.

Sunnuntaina 19.5. Balderin salissa, Helsingissä soivassa konsertissa kuullaan, miten murheet voi puhua puille ja aistitaan, miten luonto heräilee lepotilastaan kevääseen.

Monikulttuurisessa kuorossa lauletaan maailmanmusiikkia eri kielillä, mutta tänä keväänä ohjelmistossa on poikkeuksellisen paljon suomenkielisiä kappaleita. Laulajien eri äidinkielistä syntyvä soinnin rikkaus tuo niihin jännittävän twistin, joka sopii täydellisesti juuri toislajisten, ei-inhmillisten luontokappaleiden herkän ja hienovaraisen vuorovaikutuksen kuvailuun.

"Kaikissa kielissä on oma sointinsa, ja kun erikieliset laulavat moniäänisesti yhdessä, heistä muodostuu kiinnostava instrumentti. A cappella -lauluissa tärkeässä osassa ovat vokaalit, joita monikulttuurisella laulajistolla on laaja kirjo. Pelkästään a- tai e-vokaali sanotaan eri kulttuureissa hyvin eri tavoin. Vokaalimateriaalista syntyy kiinnostavaa sointia", Ruuska avaa.

Maailma-kuoron viime talven Ukraina-projektista ohjelmistoon on jäänyt muun muassa kaunis, kaipauksesta kertova kansanlaulu Jakby ja mala kryla orlyni (Olisipa minulla kotkan siivet). Lisäksi kuullaan virolainen kansanlaulu Kevad (Kevät) sekä Maailma-kuoron huikaisevan kaunis tulkinta ruotsalaisen a cappella -yhtye Krajan kappaleesta När jag dör (Kun kuolen).

Konsertin myötä monikulttuurista ja moniäänistä Maailma-kuoroa luotsaava Ruuska haluaa kohdistaa katseen kaikkiin niihin lukemattomiin lajeihin, joiden kanssa jaamme kauniin planeettamme.

"Muut lajit eivät osaa puolustaa itseään ja oikeuksiaan samalla tavoin kuin me ihmiset. Planeettamme säilyminen elinkelpoisena meille kaikille riippuu kuitenkin kriittisellä tavalla juuri monimuotoisuudesta. Sen takia haluan kertoa puista elävinä, käsittämättömän viisaina organismeina. Sen takia haluan laulaa puista ja puille", Saara Ruuska sanoo.

Puiden aika -konsertti 19.5.2024 klo 15.30 Balderin sali, Helsinki- Liput 20/25€: https://holvi.com/shop/maailmakuoro


Luitko jo nämä jutut?