Puhdasta vettä pullosta

10.09.2019 10:07 | Tapani Leppänen

Napapiirin eteläpuolella liikkuva retkeilijä joutuu kantamaan juomavedet mukanaan tai sitten ne pitää puhdistaa. Pieni henkilökohtainen suodatin muuttaa järvet juomakelpoisiksi – ja niitähän Suomessa riittää.

[01] Katadyn BeFree (52 €) on grammanviilaajan valinta. Pienikokoinen suodatinosa kiinnitetään kuuden desilitran lötköpulloon, jonka kanssa se painaa vain 60 grammaa. Tyhjänä yhdistelmä ei vie tilaakaan käytännössä lainkaan.

Pehmeä pullo on monien vastaavien tapaan Hydrapakin valmistama. Näin ollen filtteri sopii samoilla kierteillä varustettuihin SoftFlask-pulloihin ja varaosiakin löytyy.

BeFree on kuin tehty pitkille polkulenkeille. Niin kauan kuin järviä ja puroja riittää, vettä ei tarvitse koskaan kantaa yhtä pullollista enempää. Huomaamaton koko palvelee juoksijoita, mutta yhtä lailla kiireettömämpiäkin retkeilijöitä. Pidemmällä vaelluksella pienikokoinen filtteri on hyvä hätävara, tai ulkomaanmatkalla, jos vesijohtovesi ei ole juomakelpoista.

Testin läpijuotavista filttereistä Katadynin virtaama on paras ja sitä on helppo tehostaa pehmeää pulloa puristamalla. Tällä tavoin puhdasta vettä voi tehdä nopeasti myös astiaan. Puoli litraa vettä puhdistuu puristamalla alle 15 sekunnissa.

Katadynin suodatin perustuu ontelokuituihin, joiden mikroskooppisen pienten huokosten läpi bakteerit ja alkueläimet eivät pääse. Viruksia BeFree ei sitä vastoin suodata, eikä sen käytöllä ole vaikutusta veden makuun.

Filtterin käyttöiäksi valmistaja lupaa noin tuhat vesilitraa.

katadyn.com

[02] LifeStraw Universal (70 €) kiinnitetään korkkiin, jonka avulla mikä tahansa standardikierteillä varustettu juomapullo muuttuu vedenpuhdistimeksi. Nimensä mukaisesti se onkin pilli, aivan kuten alkuperäinen LifeStraw, jonka läpi voi juoda suoraan purosta tai mistä tahansa astiasta.

Pakkauksessa on mukana kaksi korkkia. Standardit ovat amerikkalaisia, mutta ainakin leveämpään korkkiin sopivia Nalgenen ja Camelbakin pulloja löytyy yleisesti myös Suomesta. Toinen, 44 mm ulkokierteillä varustettu korkki, on harvinaisempi ja sopii esimerkiksi Klean Kanteenin pulloihin. Korkkien lisäksi pakkaukseen kuuluu kaksi erilaista suukappaletta. Niistä toinen on ulosvedettävä sporttikorkki.

LifeStraw onkin parhaimmillaan juuri urheilupullossa. Sen käyttö vaatii imua, jota voi tehostaa pehmeää pulloa puristamalla. Kovasta pullosta veden juominen on selvästi työläämpää.

Kaksiosainen suodatin poistaa bakteerit samalla periaatteella kuin Katadyn BeFree. Se on kuitenkin suurempi ja pystyy käsittelemään elinkaarensa aikana noin 4 000 litraa vettä. Kuitujen lisäksi LifeSrtaw:ssa on aktiivihiilikapseli, joka suodattaa kemikaaleja ja epämiellyttäviä makuja. Noin 10 euron hintaisen hiilipanoksen vaihtoa suositellaan sadan litran välein.

lifestraw.com

[03] Sawyer Micro (46 €) on uusi suodatin, jossa yhdistyvät kahden aikaisemman Sawyer-mallin parhaat puolet: kompaktin Sawyer Minin keveys ja selvästi suuremman Squeeze-mallin virtaama.

Sawyerin etuja ovat pitkä ikä ja monikäyttöisyys.

Suodattimen mukana tulee yhden litran vesipussi, jonka suuaukkoon se kierretään. Filtterin läpi voi juoda suoraan tai veden voi tehdä toiseen astiaan pussia puristamalla.

Sawyerin omien pussien lisäksi 28 mm kierteet sopivat esimerkiksi Platypusin pusseihin sekä tavallisiin vesi- ja virvoitusjuomapulloihin.

Näiden lisäksi Sawyerin voi liittää juomarakon linjasuodattimeksi tai sitä voi käyttää painovoimaisena puhdistimena leirioloissa. Suoraan vesistöstäkin voi juoda pakkauksen mukana tulevalla pillillä.

Puristamalla litran puhdasta vettä saa tehtyä alle minuutissa, painovoimaisenakin noin viidessä.

Pelkkä suodatinosa painaa kuivana noin 60 grammaa. Mukana tuleva vesipussi on yhtäältä Sawyerin vahvuus ja toisaalta sen heikkous. Pussi on kevyt (20 g) ja pakkautuu pieneen tilaan, mutta ilman virtaavaa vettä tai sopivaa kaadinta sen täyttäminen on huomattavan hankalaa.

Sawyerin toiminta perustuu edellisten tavoin ontelokuituihin. Suljetun rakenteen takia suodattimen puhdistamiseen tarvitaan erillistä ruiskua, joka tulee pakkauksen mukana.

Sawyerin suodatuskapasiteetti on hämmentävä, lähes 400 000 litraa. Toisin sanoen se riittää aktiivisemmallekin käyttäjälle loppuelämäksi.

sawyereurope.com

[04] Grayl Ultralight (70 €) on vedensuodattimella varustettu tuplarakenteinen juomapullo, joka toimii pressokannun tavoin. Varsinainen filtteriosa kiinnitetään sisemmän pullon pohjaan. Ulompaan säiliöön otetaan puoli litraa vettä, ja suodattimella varustettu pullo työnnetään sen sisään sillä seurauksella, että vesi virtaa suodattimen läpi. Aikaa puolen litran suodattamiseen kuluu vain 15 sekuntia ilman suurempia ponnisteluja.

Graylin toiminta perustuu sähköisesti varautuneeseen verkkoon, joka poistaa vedestä taudinaiheuttajat. Lisäksi siinä on aktiivihiilisuodatin, johon jäävät raskasmetallit, kemikaalit ja epämiellyttävät maut. Useimmista muista suodattimista poiketen Grayl kykenee suodattamaan myös virukset, mikä kiinnostanee kaukomatkailijoita.

Graylin heikkoudeksi voidaan lukea noin 30 euron hintaisen suodatinpanoksen lyhyehkö elinkaari: 300 pullollista eli noin 150 litraa. Muihin suodattimilla varustettuihin pulloihin verrattuna sen kiistaton etu on siinä, että juodessa vettä ei tarvitse imeä suodattimen läpi.

Grayl painaa noin 300 grammaa, mutta korvaa juomapullon. Ainoana retkipullona perusmalli on tosin pienehkö. Siitä on hyvä juoda, mutta mikään vauhdissa siemailtava urheilupullo se ei ole, sillä suuaukon halkaisija vastaa lähinnä mukia.

Suurempaa (710 ml) pulloa kaipaavan kannattaa tutustua vastikään markkinoille tulleeseen juomakorkilliseen Geopress-malliin.

grayl.com

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?