Pitoihme

30.11.2022 | Tapani Leppänen

Karhu yhdisti nano- ja skinisuksen. Täysin voiteluvapaa NoWax Skin on parhaimmillaan silloin, kun skinisuksi on heikoimmillaan.

Karhun NoWax Skin -suksia tarjottiin testiin jo kolmisen vuotta sitten. Jälkeenpäin on myönnettävä, että skini- ja nanosuksen yhdistelmä epäilytti – ihan turhaan.

Vähitellen suksesta alkoi kuulua rohkaisevia kommentteja. Kiteen suksitehtaalla Harri Kirvesniemi taisi tietää, että palaisimme asiaan.

Voiteluvapaan suksen reseptiä on etsitty kuin Graalin maljaa. Joskus tuloksia arvioitaessa unohtuu kohderyhmä. Suksitestejä tekevät teknisesti taitavat hiihtäjät, ja verrokkeina ovat ammattilaisen voitelemat kapulat.

Tosielämässä epäonnistunut voitelu voi tappaa innostuksen siinä missä huonosti toimiva pitopohja. Suksi joko toimii tai sitten se ei toimi.

Perinteisen hiihdossa hyvä pito on tärkein, mutta kyllä suksen pitää myös luistaa.
 

Aloitetaan teoriasta. Nanopohjan kemia perustuu suksen ja ladun välissä olevan vesipatjan hallintaan. Mikrohuokoinen pinnoite on koko pohjan pituudella. Suksi liukuu kitkan synnyttämän vesipatjan päällä ja imee kiinni, kun se polkaistaan latuun.

Karhun uusi OptiFast-pinnoite on perinteistä nanopohjaa liukkaampi, muttei tarjoa yksinään riittävää pitoa. Yksinään sitä ei tarjoa myöskään NoWax Skin -suksessa oleva tavallista lyhyempi pitokarva, vaan näiden kahden muodostama yhdistelmä.

Tuloksena on perinteistä nanopohjaa liukkaampi ja tavallista skinipohjaa pitävämpi suksi.

Karva on tavallista lyhyempi, ja suksi profiililtaan korkeampi. Rakenteella on kaksi etua: Karva ei töki ladun epätasaisuuksiin, ja suksi on valittavissa melko laajalla kiloalueella.
 

Perinteisen hiihdossa hyvä pito on tärkein, mutta kyllä suksen pitää myös luistaa.

Käytännössä NoWax Skin on hämmästyttävä suksi. Ainakin tämä, kennorunkoinen versio, lunastaa lupaukset jopa ällistyttävän hyvin. Suksi tarjoaa varman pidon kaikilla keleillä. En muista hiihtäneeni ylämäkeen yhtä rentoa vuorohiihtoa.

Luiston mittariksi sopii hiihdon nautinto. Tämäkin nanosuksi jää alamäessä voideltaville suksille, mutta useimmissa olosuhteissa eron huomaa vain vertailussa.

Kuten nanosuksilla aina, tämänkin suksen optimikeli on kostea keli. Mutta kuivallakin lumella, pakkasen kiristyessä, sen suorituskyky laskee aiempaa vähemmän.

Huomionarvoista on tietenkin se, että NoWax Skin on parhaimmillaan silloin, kun tavallinen skinisuksi on heikoimmillaan. Eikä se vaadi samanlaista terävää potkua kuin toimiva skinisuksi.

Skinin ja nanon yhdistelmä sopii laajalle kohderyhmälle aloittelijasta aktiiviseen kuntoilijaan. Kokeneempien kohdalla asian voisi muotoilla seuraavasti. Niissä olosuhteissa, joissa kaipaat parempaa pitoa, et todennäköisesti tule pettymään myöskään luistoon.

Hiihto on helppoa ja melkein aina hauskaa.


Luitko jo nämä jutut?