Pitkän matkan tankkaus

07.09.2022 | Pauliina Toivanen

Syö huomista varten on hyvä ohjenuora kaikille aktiiviliikkujille. Erityisen tärkeää se on ennen pitkäkestoista, yli 90 minuuttia kestävää suoritusta, kilpailua tai turnauspäivää.



1–3 kk ennen

Aloita urheilujuomien ja -geelien testaus hyvissä ajoin, sillä osalla menee niistä vatsa sekaisin. Myös koostumuksissa on paljon eroja, joten itselle sopivan löytää vain tutkailemalla ainesosia, kokeilemalla ja totuttelemalla. Testaile myös helposti sulavia aamupala- ja välipalavaihtoehtoja ennen harjoituksia.



2–4 pv ennen
Hiilihydraattipitoisten ruokien määrää voi alkaa lisäillä kahdesta neljään päivään ennen h-hetkeä. Syö normaalia enemmän esimerkiksi pastaa, riisiä, perunaa, hedelmiä ja puuroa. Juo riittävästi, sillä hiilihydraatit sitovat kehoon varastoituessaan vettä, mikä auttaa myös nestetankkauksessa. Hiilihydraattivarastot täyttyvät myös treenejä keventämällä.

​​​​​​​

1 pv ennen
Ylenpalttinen hiilaritankkaus voi veden sitoutumisen vuoksi tehdä olosta raskaan ja siten haitata suoritusta. Näin ollen edellisenä päivänä voi olla hyödyllistä palata suhteellisen normaaliin, monipuoliseen, ruokavalioon. Vältä kuitenkin huonosti sulavia, erittäin kuitupitoisia ja ruoansulatusta ärsyttäviä ruoka-aineita.
 

​​​​​​​

2–3 h ennen
Erityisesti herkkävatsaisen kannattaa lopettaa syöminen hyvissä ajoin ennen suoritusta. Aamupala voi sisältää hiilihydraatteja ja proteiineja, kunhan ne ovat entuudestaan tuttuja ja sulavat helposti. Vähäkuituiset vaihtoehdot imeytyvät nopeammin kuin runsaskuituiset. Juo niin paljon, että sinulla ei ole jano etkä kärsi nestevajeesta mutta et joudu myöskään ravaamaan vessassa jatkuvasti. Noin 1–2 tuntia ennen suoritusta voit syödä vielä kevyen nestemäisen välipalan tai banaanin.

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?