Pikkupässin jäljillä

01.06.2022 | Raija Hentman

Purettu ja unohdettu Kytäjän rata sai uuden elämän pyöräilyreittinä.

Pikkupässi-pyöräilyreitti (51 km) on perustettu Karkkilan ja Hyvinkään välillä liikennöineen kapearaiteisen rautatien maisemiin. Kytäjän kartanon omistajat Constantin ja hänen jälkeensä Hjalmal Linder rakennuttivat radan Kytäjän ja Hyvinkään välille kuljettamaan sahatavaraa, tukkeja sekä kartanon viinanpolttimon ja suuren karjan tuotteita parempien raideyhteyksien päähän.

Rataosuus valmistui vuonna 1907.

Kauas sisämaahan Pyhäjärvelle perustettu Högforsin tehdas ja Wattolan puuhiomo tarvitsivat parempia kulku- ja kuljetusyhteyksiä. Niinpä rataa jatkettiin vuonna 1911 Hyvinkäältä Pyhäjärvelle, joka alkoi kasvaa, ja vuonna 1932 erotettiin Karkkilan kauppalaksi (kaupungiksi 1977).

Kuten esitekartassa todetaan, ”rautatie kasvatti tehtaan, tehdas kaupungin”. Radalla kuljetettiin myös postia ja henkilöliikenne paransi yhteyksiä.

Radan varren väliasemia olivat Kytäjä, Linnamäki, Läyliäinen, Vaskijärvi ja Hunsala. Pikkupässi ehti puksuttaa 60 vuotta, jonka jälkeen rata purettiin.

Pyöräilyreitti kulkee vanhalla ratapohjalla siellä, missä se on mahdollista. Muutoin reitti noudattaa ratalinjaa lähimpiä teitä. Vanhoilla asemapaikoilla huolella laaditut taulut kertovat radasta ja sen historiasta. Reitti vie uusmaalaisiin maalaismaisemiin ja viehättäviin kyliin.

Netistä tulostettavassa ja kaupunkien toimipisteistä saatavassa kartassa on listattu Pikkupässi-pyöräilyreitin varrella sijaitsevat palvelut ja nähtävyydet. Kartta paljastaa myös, missä ratalinja on osa reittiä ja missä se on kulkukelvoton tai kokonaan hävinnyt.

Radalla puksuttanutta höyryveturia voi käydä ihailemassa Karkkilan kaupungintalon aulassa. Kaupungintalo sijaitsee vanhassa tehdaskiinteistössä, ja reitti alkaa sen pihalta.

Parin päivän retkellä on mahdollisuus paneutua reitin varren nähtävyyksiin sekä yöpyä ja tutustua lähemmin Hyvinkään ja Karkkilan kulttuuri- ja luontokohteisiin.

Karkkilan läpi virtaavan Karjaanjoen kosket toivat teollisuuden paikkakunnalle. Nykyisin jokea seuraavaa merkittyä koskireittiä kansoittavat ulkoilijat ja kalastajat. Hyvinkää on viime aikoina panostanut luontopolkuihin ja retkeilykohteisiin, jotka on esitelty nettisivuilla.
 

hyvinkaa.fi/pikkupassi

karkkila.fi

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?