Pese, kyllästä, toista

28.02.2024 | Tapani Leppänen

Kuorivaatteet vapautuvat haitallisista kemikaaleista. Samalla ne kaipaavat aiempaa enemmän huoltoa.

Kuorivaatteen pinnalla oleva käsittely saa kankaan hylkimään vettä. Tähän viitataan englanninkielisellä termillä DWR, joka on lyhenne sanoista Durable Water Repellent. Käsittely on edellytys kalvon toiminnalle, sillä kankaan kastuessa, vaate ei hengitä ja vähintäänkin tuntuu kostealta. Nykyisin tuotetiedoissa lukee yhä useammin myös PFC-vapaa. Se tarkoittaa, että viimeistyksessä ei ole käytetty haitallisia fluorihiiliyhdisteitä.  

Perinteisesti vettä ja likaa hylkivä vaikutus on saatu aikaan perfluoratuilla yhdisteillä. Ne ovat tehokkaita, mutta ympäristöön joutuessaan haitallisia myrkkyjä, joista vaateteollisuus pyrkii nyt monien muiden tavoin eroon.

Vanhasta luopuminen on ollut vaikeaa. Korvaavaa teknologiaa kehitetään, mutta ainakaan vielä sen teho ei yllä kaikilta osin samaan. Uudet aineet hylkivät kyllä vettä, mutteivät samalla tavalla likaa ja rasvaa. Vanhaan maailmaan verrattuna pintakäsittely myös kuluu nopeammin.

Vaatevalmistajien haasteena on se, että tuotteiden tulisi vastata samoihin odotuksiin, joihin kuluttajat ovat vuosien varrella tottuneet. On aika poikkeuksellinen tilanne, että uusi teknologia ei vastaa suorituskyvyltään vanhaa.

Tosiasia on, että uudet kuorivaatteet vaativat enemmän huoltoa kuin ennen. Vaatteiden pesu ja kyllästäminen eivät ole kuitenkaan kovin monimutkaisia asioita. Huollon tarve pitää vain hyväksyä ja ymmärtää.

 

Kuorivaatteiden vaatima huolto on huonosti kommunikoitu asia. On inhimillistä, että lisääntyvää tarvetta ei ole nostettu ympäristöargumenttien rinnalle, mutta eivät vanhatkaan kuorivaatteet ole täysin huoltovapaita olleet.

Moni on hylännyt vanhan takkinsa, kun sen toiminnallisuus on vuosien varrella heikentynyt. Kuitenkin uusi pintakäsittely tai pelkkä pesu olisi riittänyt palauttamaan sen alkuperäiset ominaisuudet.  

Useimmat kuluttajat tuntevat vedenpitävän ja hengittävän kalvon toimintaperiaatteen, mutta DWR-käsittelyn merkitystä ei aina ymmärretä. Moni arastelee myös kalliin teknisen vaatteen pesemistä, ihan turhaan.

Oikein hoidettuna kuorivaate on pitkäikäinen hankinta.

 

[01] Grangers 2 in 1 sisältää sekä pesuaineen että vettä hylkivän kyllästeen. Tämän helpommaksi käsittely ei tule. Vaate pestään valmistajan ohjeiden mukaan ja tulee koneesta kyllästettynä. [02] Nikwax TX. Direct, on tuoteryhmän markkinajohtaja. Yritys tunnetaan ympäristöasioiden edelläkävijänä, sillä se kehitti ensimmäiset vesipohjaiset kyllästeet jo 80-luvun alussa. [03] OrganoTex ei ole ainoastaan biohajoava, vaan valmistettu kokonaan kasvipohjaisista raaka-aineista. Valmistajan mukaan teknologia jäljittelee kasvin lehtien kykyä kylkiä vettä.

 

Näin uusit DWR-käsittelyn

Usein pelkkä pesu riittää palauttamaan teknisen kankaan ominaisuudet. Koska uudet ympäristöystävälliset kyllästeet hylkivät aiempaa huonommin juuri likaa ja rasvaa, pesun merkitys vain korostuu.

DWR-käsittelyn uusiminen on ajankohtaista, kun sadevesi ei enää pisaroidu, vaan imeytyy kankaaseen. Vaatteen voi kyllästää joka toisella tai kolmannella pesukerralla. 

Kuorivaatteiden pesuun kannattaa käyttää vain nestemäistä pesuainetta, sillä pesupulverien jäämät voivat tukkia kalvon ja kankaan huokosia. Ennen pesua mahdolliset jäämät on hyvä puhdistaa myös koneen pesuainelokerosta. Sama pätee huuhteluaineisiin. Niitä ei pidä koskaan käyttää teknisten vaatteiden kanssa.

Teknisille vaatteille tarkoitettuja hellävaraisia pesuaineita myydään retkeilyliikkeissä, mutta myös hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa, usein merkittävästi halvemmalla.

Kyllästeitä on kahdenlaisia: koneeseen annosteltavia (wash-in) ja vaatteen pintaan suihkutettavia (spray-on). Molemmat vaihtoehdot löytyvät yleensä kaikilta valmistajilta, sillä niillä on omat etunsa.

Konepestävät kyllästeet ovat helppoja. Aine tunkeutuu tasaisesti vaatteen jokaiseen sopukkaan, mutta luonnollisesti myös sisäpuolelle. Wash-in-kyllästeitä suositellaankin erityisesti kuorivaatteille, ruiskutettavia taas vuorillisille ja topatuille vaatteille. Ruiskutettavalla tuotteella on helppo vahvistaa myös sateelle tai kulutukselle alttiiden kohtien suojausta.

Melkein kaikkien kyllästeiden aktivoituminen vaatii lämpöä. Rumpukuivaus soveltuu tarpeeseen hyvin, mikäli vaatteen pesuohjeet sen sallivat. Lämpö uudelleenaktivoi myös vanhan DWR-käsittelyn. Jonkinlaista lämpökäsittelyä siis suositellaan, vaikka vaate tulisi pelkästään pesusta. Kuivausrummun sijaan se voi tapahtua myös kuivauskaapissa, saunan jälkilämmössä, hiustenkuivaajalla tai silitysraudalla. Viimeksi mainittu kannattaa tehdä kankaan läpi. Raudan lämpötila on sopiva, kun siihen kärsii koskea myös käsin.

Kuluttajatuotteidenkin ainesosat ovat puhdistuneet myrkyistä. Kaikki tässä esitellyt tuotteet ovat vesipohjaisia ja biohajoavia, PFC-vapaita aineita.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?