Pelottavan ajankohtainen Tahko

12.05.2022 | Panu Könönen

Tahko Pihkalan tarinan kertova uutuuskirja esittelee monipuolisen urheilumiehen, jonka opit ovat edelleen ajankohtaisia. Valitettavasti, pitänee sanoa.

Suuri yleisö tuntee Lauri ”Tahko” Pihkalan (1888–1983) ainakin pesäpallon keksimisestä. Tämän lehden lukijat saattavat tietää, että Tahko oli perustamassa myös Suomen Latua vuonna 1938.

Urheilun ja liikunnan monitoimimies oli toki paljon muutakin: suojeluskuntalainen, kansanliikuttaja, terveyden edistäjä, hiihtolomien puuhamies…

Tietokirjailija Kalle Virtapohjan uutuusteos Koko kansa Tahko kertoo tarinan ainutlaatuisesta, aikaansaavasta ja monipuolisesta miehestä, joka levitti liikunnan ilosanomaa kansanomaisesti pieruhuumoriakin viljellen.

Jälkimmäiset taidot oppii tietenkin pesäpalloa pelatessa.


Pihkala oli luomassa suomalaista kilpaurheiluperinnettä. Hän oli monipuolinen olympiaurheilija, valmentaja ja toimittaja, joka haki tietoa ja ideoita Yhdysvalloista asti. Pesäpallon keksimisen lisäksi hän muun muassa uudisti suomalaisen hiihtoperinteen, visioi stadionia Helsinkiin ja esitti ajatuksen urheiluopistoista, ja löysi Suomen Urheiluopistolle erinomaisen paikan Vierumäen kankailta.

Tahkolle urheilu oli erityisesti väline valmistautua sotaan. Kansan piti olla kunnossa ja omata sodassa tarvittavia taitoja, suunnistusta, käsikranaatin heittoa ja syöksymistä suojaan. Jälkimmäiset taidot oppii tietenkin pesäpalloa pelatessa.

On jotenkin karmivaa, että Tahkon sanoma on vuonna 2022 edelleen ajankohtainen. Mahdolliseen sotaan valmistautuminen on – kuten Ukrainan sinnikkäästi Venäjän brutaalia hyökkäystä vastaa taisteleva kansa on esimerkillisesti todistanut – kaikkien Suomessa asuvien asia.


Tahko Pihkala -seuran alulle laittamaa kirjahanketta ovat olleet tukemassa useat lajiliitot ja yksityishenkilöt, myös tätä lehteä julkaiseva Suomen Latu.

Tahko Pihkalasta on julkaistu useita teoksia aikaisemminkin ja Tahko oli myös itse erittäin tuottelias kirjoittaja. Latu&Polku-lehden sähköisestä arkistosta voi lukea Tahkon kirjoituksia vuosikymmenten varrelta (vaatii kirjautumisen). 

Miksi Tahko Pihkala -seura halusi lähteä vielä julkaisemaan yhtä kirjaa?

"Perustamisestaan lähtien seura on toiminut aktiivisesti ja viitoittanut latua Tahkon toivomalla tavalla. Se on tarkoittanut kansan kunnon ja liikuntainnostuksen edistämistä mutta myös kriittisiä kannanottoja nykyurheilun suuntaan", puheenjohtaja Tuomo Jantunen kertoo.

"Tahko Pihkalan toiminnasta on satoja tarinoita, joita ei ole missään vieläkään julkaistu. Seura oli aikeissa julkaista uuden tarinakirjan Tahkosta 2020-luvulla, mutta innostui hänen elämänkertansa julkaisemisesta, kun teoksen kirjoittajaksi saatiin tietokirjailija Kalle Virtapohja."

"Seura halusi kertoa uuden kirjan avulla mahdollisimman laajasti ja avoimesti Lauri Pihkalan elämäntyöstä ja elämästä. Nyt julkaistussa teoksessa on kerrottu hänen lukuisista innovaatioistaan, joilla on vaikutusta Suomen liikuntaelämään edelleen. Samalla on tuotu totuudenmukaisesti esille hänen toimintansa sotien ja myös urheilupolitiikan keskellä", Jantunen kertoo.

Tilaa uutuuskirja jäsenhintaan Suomen Ladun verkkokaupasta.
kauppa.suomenlatu.fi


Luitko jo nämä jutut?