Paksukaiset retkellä

07.06.2019 09:57 | Panu Könönen

Hoka One One tarjoaa paksupohjaisia kenkiään nyt myös retkeilijöille. Testasimme ne tuoreeltaan.

Hoka One One on tullut juoksuharrastajille tutuksi keveistä, mutta paksupohjaisista ja erittäin vaimennetuista juoksu- ja polkukengistään. Nyt konseptia tuodaan tykö myös retkeilijöille.

Syntyykö näistä aineksista hyvä vaelluskenkä?

Hoka One One on ranskalaisten vuoristojuoksijoiden Nicolas Mermoudin ja Jean-Luc Diardin aikaansaannos. Suunnittelufilosofia on poikkeuksellinen, erityisesti retkeily- ja vaelluskengälle, ja se perustuu kolmeen tekijään:

Kengän ulkopohja (ja osa välipohjasta) on kupera, jolloin askel on automaattisesti rullaavampi. Idea lienee tuttu osalle lukijoille ns. masai-kengistä, jotka olivat vuosia sitten hetkellinen terveystrendi. Isot ”keinutuolikengät” jäivät monella komeroon, mutta idea oli hyvä. Rullaava kenkää tukee nimittäin kulkijan askellusta, ja tekee sitä samalla tehokkaampaa.

Hokan välipohja on vaahtokarkin pehmeä, mutta silti napakka, imien iskut ja tarjoten jalalle tukea. Kenkien vaimennukseen liittyvät trendit menevät ja tulevat, joten tärkeintä on löytää itselle sopivin ratkaisu. Varvasjalkaintoilijan ei siis näihin ehkä kannata vaivautua.

Kolmanneksi hokat tarjoavat jalalle aktiivisen kehyksen – kuin ralliauton kuppi-istuimen, joka sopii monille erilaisille jaloille.

Syntyykö näistä aineksista hyvä vaelluskenkä?

Sky Kaha on muhkea, jättimäinen kenkä, mutta niin kevyt, että paino (508 g) on lähempänä juoksu- kuin vaelluskenkää.

Kengän päällinen on nahkaa ja alla on eVentin kalvo, joka Sipoonkorven kansallispuiston sulamisvesissä kahlatessa piti sukat kuivina. Kaarevassa ulkopohjassa on Vibramin Megagrip-ulkopohja, joka pitää moneen suuntaan, niin kalliolla kuin juurakossa.

Vaimennus, kaareva pohja ja jalalle tehty ”ralli-istuin” pehmentävät kulkua ja kiidättävät kulkijaa. Hienointa kengässä onkin, että sen filosofia toteutuu oikeasti käytännössä: meno on kevyttä, nopeampaa (tai ainakin siltä se tuntuu), paksu pohja suojaa kivien iskuilta ja jalat eivät väsy, vaan pysyvät virkeinä.

Yksi asia jäi tässä pikatestissä selvittämättä: Miten hokat toimivat painavan rinkan kanssa viikon vaelluksella?

Parin päivän retkillä ja kevyillä kantamuksilla ne ovat nimittäin loistavat.

Hoka One One Sky Kaha | Naisten ja miesten mallit | Koot: 5–11 (N)/7–13 (M) | Paino: 426 g (N)/508 g (M) Sh. 200 € | hokaonene.eu

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?