Pakkanen, purkki ja korkki

11.02.2021 | Juhani Lehto

Voitelua ei kannata pelätä. Se on yllättävän helppoa.

Tänä talvena on saanut Etelä-Suomessakin hiihtää mielin määrin. Latuverkosto on monella paikkakunnalla ajettu täyteen loistoonsa ja laduilla on ruuhkaa kuin ennen wanhaan konsanaan. Toki hiihtobuumiin vaikuttaa koronapandemia, joka on sulkenut paikoin sisäliikuntapaikat.

Moni vuosiin tai vuosikymmeniin uudelleen hiihtäjänuransa aloittanut on kaivanut vanhat kunnon sivakat, monot sekä sauvat varaston kätköistä. Tarinat kertovat ja kaupat huutavat skinisuksien perään, mutta kyllä vanhoillakin menopeleillä vielä pärjää. Perinteinen tyyli sopii "uusiohiihtäjälle" aloitukseen hyvin.

Erityisesti nyt kun rapsakat talvikelit näyttävät jatkuvan on suksien voitelu harrastelijallekin helppoa.

Ensimmäiset hiihtolenkit kannattaakin pitkän tauon jälkeen keskittää pakkaskeleihin. Hiihdosta nauttii enemmän, kun sukset pitävät. Ihanteellinen keli löytää hiihto uudelleen on mukava 510 asteen pakkanen sekä sopivan tasainen, vähän kumpuileva peltolatu.

Kun kamat on kaivettu esiin varastota, kannatta suksen pohjat tarkastaa ja tarvittaessa puhdistaa. Puhdista pohjat vanhoista voiteista ensin siklillä ja lopuksi voiteenpoistoaineella.

Sen jälkeen ei tarvita kuin purkki ja korkki.

Levitä pakkaskelin pitovoidetta suksen keskiosaan (noin 3050 cm monon kannasta kärkeen) ohuita kerroksia ja tasoitetaan jokaisen voidekerroksen jälkeen korkilla sileä voiteesta tahmea pinta suksen pohjaan. Voit käyttää ensin -1  -3 -kelialueelle suunnattua purkkivoidetta ja tarvittaessa pintaan hieman kovempaa purkkivoidetta kelin mukaan.

Jo tällä pääsee mukavasti liikkeelle, ja kun ensimmäiset lenkit tekee kivalla pakkaskelillä ja hiihtotakiainen pääsee puraisemaan, niin into ja kiinnostus hankkia lisää tietoa muiden kelien pitovoiteluista kasvaa. Ja kun suksi on saatu pitämään ja hiihto alkaa sujumaan, niin sen jälkeen keskitytään luiston parantamsieen. Tarkempaa ohjeistusta voitelusta voit lukea Axa Sorjasen erinomaisesta artikkelista Kaikki hiihdosta -sivustolta.


Luitko jo nämä jutut?