Pähkinäpolulla ei ole yhtään tylsää pätkää

22.08.2018 | Jonna Saari

4,4 kilometriä pitkä, uudenkarhea luontopolku Kirkkonummella kutsuu sukeltamaan maaseudun rauhaan, metsien hämyyn sekä pähkinälehtojen syliin.

Kirkkonummelainen Pähkinäpolku on mainio uusimaalainen reittiuutuus. Reitti on kiinnostava ja monipuolinen, sisältäen niin maaseutua, järvenrantaa kuin metsäosuuksiakin. Pähkinäpolku sopii pituudeltaan mainiosti myös perheen pienemmille retkeilijöille. Kierros kannattaa nauttia valmiiden eväiden, hyvän seuran sekä lintukiikareiden ja -kirjan kera. Joko tunnistat ruisrääkän tai harmaahaikaran?

Perille
Veikkolaan pääsee ilman vaihtoja tiuhaan kulkevilla busseilla Helsingistä. Veikkolasta Eerikinkartanolle puolestaan pääsee harvemmin kulkevilla vuoroilla 909K ja 908. Kävellen Veikkolan keskustasta Eerikinkartanontietä etelään, on polun lähtöpisteeseen kuitenkin vain noin 1,6 kilometrin matka.

Kartta
Alueen kartta löytyy osoitteesta kirkkonummi.fi/pahkinapolku

Reittimerkinnät
Pähkinäpolku on merkitty maastoon selkeästi näkyvillä sinisillä paaluilla. Polku kulkee  Haapajärven, Kurkistonjärven ja Kalljärven kautta. Opastuskohteiden paalut on numeroitu. Alueella kiertää myös punaisin paaluin merkitty Eerikinpolku.

Palvelut
Polun varrella on kohdeopasteet, levähdyspenkkejä, kaksi pöytä-penkkiyhdistelmää, laituri ja havainnointilava. Kosteissa tai jyrkissä kohdissa pitkokset, murskepohjustus tai portaat.

Nähtävyydet
Linnustonsuojelualueeksi rauhoitettu Haapajärvi lumoaa rauhallaan ja lajistollaan. Pähkinäpensaisen metsä luo hämyisää tunnelmaa, joka on kuin välähdys ulkomailta. Rehevä kosteikko saniaisineen luo seikkailutunnelmaa, ja tarkkasilmäinen kulkija kiinnittää huomiota erikoiseen muhkurakuuseen reitin varrella. Reitillä voit havaita myös hevosia, kauriita ja hämärässä jopa mäyriä.

Ota mukaan kiikarit ja lintukirja
Pähkinäpolku on oivallinen reitti lintujen ystävälle. Tällä polulla voit kohdata niin maaseudun kuin metsien ja kosteikonkin lintuja: vaikkapa ruisrääkän tai harmaahaikaran.


Luitko jo nämä jutut?