Orpo, ota näistä vinkeistä vaari

31.05.2023 | Eki Karlsson

Liikunnallisen elämäntavan yleistyminen on mahdollista olosuhde- ja palvelutarjontaa lisäämällä ja esteitä poistamalla, kirjoittaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Ulkoilu, liikunta ja liikkumattomuus olivat enemmän esillä eduskuntavaaleissa kuin koskaan aikaisemmin. Eikä ihme, sillä ulkoilun ja liikunnan asioilla on Taloustutkimuksella teettämämme kyselyn mukaan merkitystä yli puolelle äänestäjistä heidän valitessaan ehdokastaan. Tosin keskustelua ei ollut vielä riittävästi, sillä vain neljännes äänestäjistä havaitsi liikuntaan liittyvää julkista keskustelua ennen vaaleja.

Hallitusneuvottelija Petteri Orpo huomasi liikuntakeskustelun ja avasi tunnustelut uudella tavalla: hän kysyi puolueilta, miten ne tukisivat liikunnallisen elämäntavan yleistymistä. Pisteet siitä Orpolle. 

Liikkumisen esteet tulee ymmärtää ja mataloittaa.

Vastaukset olivat hyvin yleisluontoisia, kiteytyen perinteiseen liikkumisen edistämisen poikkihallinnollisen liikuntaohjelman tukemiseen (huh, huh!). Aika vähän puolueet ehdotettivat konkreettisia keinoja.

Mitä konkreettisia asioita hallitus voisi tulevaisuudessa edistää?

Ulkoliikuntaolosuhteiden edistäminen tulee saada keskiöön liikuntapaikkarakentamisessa. Suurin osa reilun aikuisväestön liikkumisesta tapahtuu omatoimisesti ja siksi liikunnan olosuhteet ovat tärkeässä roolissa. Teettämämme kyselyn perusteella suurin osa suomalaisista haluaa kehittää kaikista liikuntapaikoista eniten ulkoliikuntapaikkoja ja erityisesti lähiulkoilureittejä. Lisätietoa tuloksista Suomen Ladun kotisivuilta.

Kuntien, yhdistysten ja yritysten liikuntapalvelutarjonnan tulee vastata kysyntään: teettämämme ulkoilulajikyselyn perusteella aikuisväestöllä on halua aloittaa melonnan, retkeilyn, pyöräilyn, maastopyöräilyn ja suunnistuksen harrastaminen. Uudet harrastajat ovat avainasemassa, sillä ohjatun liikunnan jo löytäneet tietävät, missä ja miten se tapahtuu.

Liikkumisen esteet tulee ymmärtää ja mataloittaa laajemmin kuin vain varsinaisten liikuntapaikkojen ja -palveluiden tarjoamisen kautta: jollekin se voi olla liikuntakaverin puute, toiselle pelko eksyä metsään ja kolmannelle siirtyminen harrastuspaikalle.

Liikunnallisen elämäntavan yleistyminen on siis mahdollista olosuhde- ja palvelutarjontaa lisäämällä ja esteitä poistamalla sekä kutsumalla urheiluministeriä ulkoilu- ja liikuntaministeriksi tästä eteenpäin.

Kirjoittaja on Suomen Ladun toiminnanjohtaja.


Luitko jo nämä jutut?