Oikaisu: Moottorikelkkareiteillä pyöräily ei ole vielä sallittua

13.12.2019 | Panu Könönen

Moottorikelkkareiteillä pyöräily ei ole sallittua, mutta tilanne on muuttumassa ensi vuonna lakimuutoksen takia. Vilkkaimmilla reiteillä ei turvallisuussyistä kannata tulevaisuudessakaan pyöräillä.

Viimeisimmän Latu&Polku-lehden jutussa Talvipyöräilyn taikamaa oli virhe liittyen pyöräilyyn moottorikelkkareiteillä. 

Toisin kuin jutussa mainittiin, pyöräily moottorikelkkareiteillä on tällä hetkellä voimassa olevan tieliikennelain mukaan kiellettyä.

"Laki määrittelee, että moottorikelkkareiteillä ei saa ajaa muilla ajoneuvoilla kuin moottorikelkalla, ja polkupyörä määritellään ajoneuvoksi", kertoo erikoissuunnittelija Ilkka Vaara Metsähallituksen luontopalveluista.

Moottorikelkkareittien lisäksi maastossa kulkee moottorikelkkauria, joilla saa nytkin pyöräillä. Moottorikelkkareittien ja -urien erottaminen maastossa voi kuitenkin olla vaikeaa.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, kun tieliikennelaki uudistuu ensi vuonna. Uuden lain mukaan moottorikelkkareitillä ei saa ajaa muilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla kuin moottorikelkalla. Koska polkupyörä ei ole moottorikäyttöinen, sillä saa ensi talvesta (202021) lähtien ajaa myös moottorikelkkareitillä.

Reitin pitäjillä (useimmiten kunnalla) on kuitenkin mahdollisuus kieltää pyöräily moottorikelkkareiteillä erillisellä lisäkilvellä. Kieltoja tullaan näkemään jonkin verran varmasti etenkin vilkkailla kelkkareiteillä turvallisuussyistä. Kiellot ovat velvoittavia ja niitä tulee noudattaa.

Jo nyt moottorikelkkareiteillä saa kuitenkin liikkua jalan ja esimerkiksi hiihtämällä.

"Itse antaisin jalan, hiihtäen ja pyöräillen liikkuville ohjeeksi, että kannattaa oman turvallisuutensa vuoksi  pysyä poissa vilkkaammilta reiteiltä ja urilta", Metsähallituksen Ilkka Vaara sanoo.

"Sen sijaan kauempana erämaissa kulkevia reittejä ja uria voi ja kannattaa hyödyntää. Oman kokemukseni mukaan erämaassa liikkuviin hiihtovaeltajiin moottorikelkkailijat suhtautuvat varsin ymmärtäväisesti ja useimmat vastaavat tervehdykseenkin. Jotkut pysähtyvät jopa juttelemaan." 

Moottorikelkkareittien ja -urien sijainnit löytyvät Eräluvat.fi-sivustolta kohdasta Moottorikelkkailureitit ja -urat.


Luitko jo nämä jutut?