Nimi on enne

07.09.2022 | Eki Karlsson

Nimen tulee kuvata rooliamme nyt ja tulevaisuudessa, kirjoittaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Suomen Latu perustettiin vuonna 1938 edistämään kansanhiihtoa. Järjestön nimestä tuli tavoitteen mukainen.

Jos perustajajäsenillämme olisi ollut kristallipallo, niin olisiko nimeksi valittu jokin muu? Suomen Latu on nimittäin taipunut viime vuosikymmeninä moneksi, yli 30 eri ulkoilulajin monipuoliseksi ulkoiluttajaksi.

Miten järjestömme nimi puhuttelee nyt ja tulevaisuudessa?  

Meilläkään ei ole kristallipalloa, mutta onneksi on dataa. Ja se on toisinaan armotonta.

Kun hiihtoharrastus vaihtuu johonkin muuhun, ei latu enää puhuttele.

Tämänkin lehden lukijoista sekä niin sanotun suuren yleisön mielestä vain 14 % on sitä mieltä, että nykyinen nimi kuvaa järjestöämme parhaalla mahdollisella tavalla. Eikä tulos juuri muutu, vaikka tarkasteltaisiin jäsenyhdistyksiemme aktiivien käsityksiä: vain 19 % ajattelee, että Suomen Latu on paras nimi meille.

Tämä ei yllätä, sillä jäsentemme harrastuksista hiihto on vasta viidenneksi suosituin ulkoilumuoto. Lisäksi jäsenyhdistyksissämme järjestetään eniten toimintaa retkeilyssä. Ja vielä: Moni meistä joutuu selittelemään tutuille ja tuntemattomille, mitä me teemme kesällä kun ei ole lunta.

Tulevaisuus ei näytä lisäävän myöskään latu-sanan ymmärrystä. Ilmastonmuutoksen myötä lumipeitteinen aika vähenee Ruuhka-Suomessa arviolta keskimäärin neljä vuorokautta jokaista kymmentä vuotta kohden. Kun hiihtoharrastus vaihtuu johonkin muuhun, ei latu enää puhuttele.

Olemme tehneet myös brändityötä 10 vuoden ajan: olemme yrittäneet vahvistaa käsitystä Suomen Ladusta kaikenlaisen ulkoilun edistäjänä, mutta vain kolmannes suomalaisista tunnistaa nimen kuultuaan meidät monipuolisena ulkoilujärjestönä.

Historian saatossa toimintamme on muuttunut perinteisestä vain jäseniään palvelevasta hiihtoseurasta koko kansan ulkoilun edistäjäksi. Järjestön nimen tulisi kuvata rooliamme nyt ja tulevaisuudessa. 

Suomen Ladun hallitus on päättänyt ehdottaa, että järjestön nimi muutetaan kuvaamaan ytimekkäästi ja yksiselitteisesti tämän päivän ja erityisesti tulevaisuuden toimintaa. Päätös uudesta mahdollisesta nimestä olisi tarkoitus saada aikaiseksi vuonna 2024 sääntöpäivityksen yhteydessä. 

Uusi nimiehdotus ja perustelut tullaan esittämään lokakuussa järjestön kokouksessa. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan.


Luitko jo nämä jutut?