Neljä elämyksellistä vaelluskohdetta Sveitsissä

18.04.2023 | Mainostajan sisältöä

Vehreitä kukkaniittyjä, raikasta vuoristoilmaa, perinteisten lehmänkellojen kilinää, monia uskomattomia paikallisherkkuja. Sveitsi on vaeltajan ystävä.

Haslital sijaitsee Bernin kantonissa, Haslin laaksossa, joka erottaa Bernin ja Urin Alpit toisistaan. Vaeltajalle Haslitalin alue on hyvin monipuolinen: se tarjoaa noin kolmesataa kilometriä eritasoisia ja -tyyppisiä vaellusreittejä Hasli-laakson ympärillä. Näihin kuuluu myös patikoitavat suositut reitit Horizontweg viaBerna (horisonttireitti viaBerna), Engelhornhütte (Engelhorn-majan kierros), Rundwanderung Gelmersee (Gelmer-järven kierros) ja Wanderung zur Triftbrücke (Trift-sillan vaellus).

Alueella kannattaa myös poiketa tunnelmallisessa Ballenbergin kotiseutumuseossa ja tutustua maan perinteisiin rakennuksiin sekä asumiseen, käsityökulttuuriin ja ruokaperinteisiin. Laajalla alueella on yli 100 perinteistä rakennusta eri puolilta Sveitsiä ja yli 200 kotieläintä ja käsityöläistä. Täällä pääsee seuraamaan käsityönäytöksiä, kuten perinteistä hatuntekoa ja kutomista lähietäisyydellä.

Monen vaellusviikon kruunaa käynti hurmaavassa Luzernissa, joka sijaitsee vuorien sylissä, Vierwaldstätter-järven rannalla.  Kaupungissa voi ihailla muun muassa sen ehdotonta maamerkkiä, maailman vanhinta katettua puusiltaa Kapellbrückeä. Siltaa koristavat mahtavat kukka-asetelmat ja takana nousevat lumihuippuiset vuoret kruunaavat maiseman, joka on monille tuttu postikorteista.

Aikaa kannattaa varata myös kahvitteluun jossakin kaupungin lukuisista herkkupuodeista.


Zermatt sijaitsee Matterhorn-vuoren juurella, joka on varmasti yksi maailman kuuluisimmista vuorista.

Zermattista kulkee hammasratasjuna upeiden maisemien siivittämänä 3 089 metriin Gornergratille, josta avautuu unohtumaton panoraamanäkymä Matterhornille (4 478 m) sekä Sveitsin, Italian ja Ranskan Alppien huipuille, jäätiköille ja Monte Rosa-vuoristoon. Zermattin alue on kuin kauneimmasta postikortista – vihreitä laaksoja, kukkaniittyjä, järvilaaksoja ja lumihuippusia vuoria.

Zermattin alue tarjoaa yli sata eritasoista ja -tyyppistä vaellusreittiä Zermattin laakson ympärillä. Näihin kuuluu suositut patikoitavat reitit 5-Seenweg, Matterhorn Trail, Charles Kuonen Hängebrücke (riippusilta) ja Panorama Trail.

Sveitsissä kannattaa ehdottomasti tutustua myös marsalkka Mannerheiminkin hurmanneeseen iki-ihanaan Montreux’n kaupunkiin, ja kokea unohtumaton Glacier Express-junamatkan Zermattista Sveitsin vanhimpaan kaupunkiin Churiin. Junamatkan aikana voi ihailla upeita vuoristomaisemia sekä huomattavan määrän luonnonkaunista loistoa - ikuista jäätä, syviä rotkoja ja karuja kallioita sekä korkeita lumihuippuja ja kukkivia alppiniittyjä.


Engelberg on viehättävä kylä ja täydellinen aktiivilomakohde, joka lepää niin sanotusti vuorten sylissä. Alue on vaellusreiteiltään (joita on yli 500 km!) todella monipuolinen ja maasto soveltuu loistavasti myös ulkojoogaan. Engelbergin kylällä on pitkä ulkoiluhistoria jo luostariajoilta, kun sinne tultiin 1800-luvulla lomailemaan.

Engelbergin kylän lisäksi kannattaa tutustua sympaattiseen ja kauniiseen samannimisen järven rannalla sijaitsevaan Zugin kaupunkiin. 1200-luvun alussa perustetussa kaupungissa yhdistyy oivalla tavalla perinteet, kansainvälisyys ja moderni meno – ei ihme, että kaunis kaupunki ja sen viehättävät näköalat houkuttelivat myös formulatähti Kimi Räikkösen perheen asukkaikseen.

Vaikuttava vuoristo- ja järvimaisema ympäröi Luzernin kaupunkia, joka on tunnettu muun muassa maailman vanhimmasta puusillasta, Kapellbrückestä. Kapellbrücke on varmasti yksi Sveitsin kuvatuimmista nähtävyyksistä upeine sesongin kukkasineen.


Pontresina on 2 000 asukkaan sympaattinen kylä, joka sijaitsee 1 805 metrin korkeudessa Kaakkois-Sveitsissä, lähellä St. Moritzia ja Italian rajaa Engadinin-laaksossa. Pontresinasta löytyy niin rauhaa ja hiljaisuutta kuin aktiviteetteja jokaiseen eri makuun.

Joogan ja patikoinnin välissä voi pitää lepopäivän ja nauttia hyvinvointipalveluista tai tutustua esimerkiksi St. Moritziin.

Pikku Heidin kotinurkilla, Bad Ragazin kylpyläkaupungissa, kannattaa jalkautua ihailemaan historiallisen kaupungin katuja ja sen upeaa arkkitehtuuria. Ehdoton tutustumiskohde on myös Euroopan neljänneksi pienimmän valtion Liechtensteinin pääkaupunki Vaduz. Kaupunkiin voi tutustua perinteisellä kaupunkijunalla ja kävellen.

Matkatoimisto Fins-tours järjestää opastettuja jokamiehen ja -naisen vaellusmatkoja Haslibergissä ja Zermattissa sekä joogavaellusmatkoja Engelbergissä ja Pontresinassa. Tutustu matkoihin tarkemmin osoitteessa:

fins-tours.ch/sveitsi


Luitko jo nämä jutut?