Näytä värisi!

08.09.2021 | Anne Rautiainen

Olipa metsässä sitten retkellä, sienessä tai vaeltamassa, värit ovat aina myös turvallisuustekijä.

Oranssia, keltaista, punaista ja kirkkaan sinistä. Moni melontakuva näyttää upealta, koska vahvan väristä taivasta ja vettä vasten piirtyy värikäs kajakki, melontaliivit ja melan lapa. Melonnassa värikkyys tuo turvaa. Meloja erottuu paremmin erilaisissa valaistuksissa vedestä ja aallokosta.

Työturvallisuus on arkipäiväistänyt huomioväriset vaatteet. Niitä näkee kaupungin vihertyöntekijöillä, tuotantolaitoksissa, erilaisilla työmailla ja koneenkuljettajilla.

Moni pukee värikästä ja heijastavaa päälleen automaattisesti myös lähtiessään maantielle. Esimerkiksi juoksuun, pyöräilyyn ja ratsastukseen valmistetaan juuri lajiin sopivia huomiovaatteita. Myös koirille puetaan huomioliivejä ja heijastimia. Liikenteen seassa liikkuessa näkyminen onkin hurjan tärkeää kaikille.

Värikkäitä vaatteita löytyy monen vaatevalmistajan mallistosta, mutta silti moni kaapista löytyvä ulkoiluvaate on tumma.


Sama huomiovärien trendi ei ole ainakaan vielä levinnyt metsässä ulkoiluun. Värikkäitä vaatteita löytyy monen vaatevalmistajan mallistosta, mutta silti moni kaapista löytyvä ulkoiluvaate on tumma. Metsän varjot häivyttävät lähelläkin liikkuvan, harmaaseen, vihreään, mustaan ja ruskeaan pukeutuneen kulkijan näkymättömiin. Eikä aina tietysti haluakkaan tulla nähdyksi – välillä on mukava kölliä sammalikolla ja olla luonnossa ihan hiljaa ja huomaamaton.

Värikkäällä pukeutumisella tekee kuitenkin itsensä näkyväksi. Olipa metsässä sitten retkellä, sienessä tai vaeltamassa, värit ovat aina myös turvallisuustekijä. Lisäksi saa tietysti reippaan näköisiä kuvia muistoksi.

Tunturissa onnettomuustilanteessa on tärkeä näkyä. Värikäs apua tarvitseva ja mahdollisesti värikäs auttaja havaitsevat toisensa pidemmän matkan päästä. Näkyminen on tärkeää harrastuksen kannalta myös frisbeegolfradalla, maastopyöräilyssä ja avovesiuinnissa, jossa käytetäänkin usein oranssia poijua. Poluilla, joilla liikutaan monin eri tavoin, väri auttaa havaitsemaan muut kauempaa puiden lomastakin.


Myös metsästyskausi on alkamassa. Ikävät havainnointivirheet ovat johtaneet harhalaukauksiin ja metsästysonnettomuuksiin.  Vastuu ampumisesta ja sen turvallisuudesta on aina metsästäjällä itsellään, mutta värikäs pukeutuminen kyllä auttaa havaitsemaan niin toisen metsästäjän kuin poluilla tai polkujen ulkopuolella liikkuvan ulkoilijankin. Metsästäjillä itsellään huomiovärinä on oranssi.

Jos vaatekaappi sattuu olemaan sisällöltään tumma, väriksi voi ottaa huivin, pipon, repun tai vaikka reppuun sitaistun sadesuojan. Näkyvyyttä ja siten turvallisuutta voi lisätä aika helpoilla keinoilla. 


Luitko jo nämä jutut?