Muutosten keskellä

24.05.2024 | Eki Karlsson

Yhteiskunnallisten haasteiden keskellä on äärimmäisen tärkeää löytää yhteinen näkemys Suomen Ladun toiminnalle.

Viime vuodet ovat tarjonneet tuutin täydeltä haasteita: maailmanlaajuinen pandemia, Venäjän hyökkäyssodan vaikutus maailmantalouteen korkean inflaation muodossa ja Suomen valtiontalouden kriisiytyminen.

Vaikka Suomen Ladussa olemme nähneet, että ulkoilun merkitys yhteiskunnallisena voimavarana on entisestään korostunut, niin samanaikaisesti taloudelliset realiteetit ovat meidänkin toiminnassamme muuttuneet. Korkea inflaatio ja valtion tukien väheneminen ovat asettaneet meidät tilanteeseen, jossa olemme joutuneet ja joudumme tekemään vaikeita, mutta välttämättömiä päätöksiä. Viimeaikaiset valtion budjettileikkaukset ovat kohdistuneet laajalti liikuntajärjestöihin, mukaan lukien Suomen Latuun, mikä on merkittävästi vähentänyt saamaamme avustusta.

Jäsenistömme ääni on nyt tärkeämpi kuin koskaan.

Kokonaisuudessaan, jos verrataan vuotta 2023 vuoteen 2021, budjettimme kohdistuu arviolta 500 000 euron vaje. Tämä tarkoittaa käytännössä yli 20 prosentin tarvetta leikkauksille.

Valitettavasti tästä syystä myös Suomen Ladussa on jouduttu käymään muutosneuvottelut ja leikkaamaan toiminnoista.

Vajeen kuromiseksi järjestön kokous päätti huhtikuussa korottaa jäsenmaksuja. Jäsenmaksujen korotukset eivät kuitenkaan kata tulevia avustusleikkauksia täysimääräisesti.

Mitä muuttunut toimintaympäristö sitten tarkoittaa käytännössä?

On tärkeää muistaa, että Suomen Ladun visio Kaikki löytävät mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta ei ole muuttunut. Meidän tehtävämme on edelleen tarjota mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen kaikille Suomessa asuville, vaikka toimintamme muoto ja laajuus voivatkin tilapäisesti muuttua.

Tulemme seuraavan puolen vuoden aikana tekemään tiivistä yhteistyötä jäsenyhdistystemme kanssa uudistaaksemme strategiamme ja kohdistaaksemme resurssimme niin, että ne tuottavat suurimman mahdollisen hyödyn jäsenillemme ja yhteisöllemme.

Meidän on tehtävä yhdessä päätöksiä siitä, mihin resurssimme keskitämme ja mistä toiminnoista meidän on suurella haikeudella luovuttava. Meidän pitää määritellä yhdessä, mitkä toiminnot ovat yhteisömme kannalta kriittisimpiä säilyttää.

Jäsenistömme ääni on nyt tärkeämpi kuin koskaan.


Luitko jo nämä jutut?