Mukiin menevä

25.04.2022 | Tapani Leppänen

Täydellistä retkimukia etsimässä.

Olen etsinyt täydellistä retkimukia läpi elämäni. Ja ei, en ole menettänyt järkeäni tai liioin yöuniani. Olen vain odottanut, että se oikea tulisi vastaan.

On loppuraportin aika. Etsintä on päättynyt, sillä GSI:n valmistama Backpacker Mug täyttää käytännössä kaikki hankkeelle asettamani vaatimukset.

 

GSI:n muki koostuu kolmesta osasta: astiasta, kannesta ja eristävästä suojuksesta.

Viileänä vuodenaikana pieni eriste on paikallaan, mutta varsinaisia termosmukeja en ole ymmärtänyt koskaan.

Miksi juoman pitäisi pysyä kuumana tuntikausia? Minulle riittää talvellakin, että sen saa juotua lämpimänä. Tähän tarkoitukseen kansi ja millimetrin paksuinen neopreenisuojus riittävät hyvin.

Termosmukin kanssa polttaa vain suunsa. Retkikäytössä sellainen on yleensä painava ja ulkomitoiltaan kömpelö. GSI:n kuppi painaa suojuksineen ainoastaan 100 grammaa, ja kuten arvata saattaa, paino on yksi asettamistani kriteereistä.

Toinen vaatimus on juoma-aukolla varustettu kansi. Se sulkee harkintalistalta perusmukit ja kuksat.

Eristyksen ohella kannen tehtävänä on estää juoman läikkyminen. GSI:n tapauksessa se on niin tiivis, että mukin voi kääntää ylösalaisin. Asian kääntöpuolena kansi on aika tiukka. Vähempikin riittäisi, mutta eipähän läiky.

 

Suojuksen sisältä paljastuu läpinäkyvä puolen litran mittakuppi. Asteikko on nerokas lisä retkikeittiön tarpeisiin.

Muki on kookas, mutta muodoltaan simppeli ja siksi helposti pakattava. Tarvittaessa se mahtuu vaikka pienen kattilan sisään.

Suojuksessa oleva taittuva kahva mahdollistaa ripustamisen viemättä tilaa silloin, kun muki pakataan rinkkaan. Juodessa pehmeä korva ajaa asiansa. Se ei ole kuitenkaan välttämätön, koska kuppi ei kuumene ulkopuolelta.

Leveä ja tasapohjainen muki pysyy hyvin pystyssä ja soveltuu kokonsa puolesta vaikka ruoka-astiaksi. Backpacker Mug on konepestävä ja valmistettu BPA-vapaasta muovista.


Luitko jo nämä jutut?