Miten saavuttaa maaginen juoksijan flow-tila?

07.09.2022 | Pauliina Toivanen

Myös juoksua vihaava voi jäädä koukkuun ja saavuttaa taivaallisen flow-tilan. Näin kävi nykyisin Espoossa juoksukouluja vetävälle personal trainerille ja valmentajalle Tuukka Pursiaiselle.

Tuukka Pursiainen oli nuorena se, joka vihasi juoksua, vaikka rakastikin pallopelejä ja liikkumista. Jääkiekko- ja jalkapallotreeneihin kuului lenkkejä eikä pelkkä juokseminen tuntunut koskaan mielekkäältä harjoitusmuodolta.

Armeijassa Pursiainen päätti kuitenkin antaa lenkkitossuille uuden mahdollisuuden.

"Siellä ei ollut iltaisin muuta tekemistä, joten lähdin lenkille. Aloitin lyhyistä muutaman kilometrin lenkeistä ja pikku hiljaa matkat pitenivät", Pursiainen muistelee.

Armeijan jälkeen ystävä haastoi Pursiaisen puolimaratonille, ja kesällä 2005 ystävykset juoksivat ensimmäisen puolimaratoninsa Helsingissä. Kipinä juoksuun oli syttynyt.

Lisäksi flow-hetki vaatii erityisen henkisen rauhan.

Ensimmäisen flow-hetken Pursiainen koki harjoitellessaan Vaarojen maratonille.

"Lähdin tekemään pitkää harjoitusta Helsingin Konalan jätemäelle, ja koko harjoitus tuntui sanoinkuvaamattoman kevyeltä. Tuntui, että olisin voinut vain jatkaa ja jatkaa. Tämä hetki on jäänyt mieleeni ikuisesti!"

Samankaltaisia flow-hetkiä on tullut myöhemmin lisää. Pursiaisen mukaan niitä ei kuitenkaan voi pakottaa tai saavuttaa väkisin. Hänellä se vaatii, että ainakin kolme tekijää loksahtaa paikoilleen – juoksu tuntuu helpolta ja ympärillä on kaunista luontoa sekä hiljaisuutta.

"Se on kuin luovuuden hetki, joka tulee, kun se tulee. Uskon, että jokaisella on omat tekijänsä flown syntyyn. Itselleni merkittävin tekijä on ollut se, että olen ollut niin hyvässä juoksukunnossa. Silloin rauhallinen hölkkä on kuin kävelyä. Se ei rasita, se on vain tapa edetä. Silloin mieli vapautuu harjoituksesta, ja ajatukset lentävät kauaksi siitä hetkestä."

Lisäksi flow-hetki vaatii erityisen henkisen rauhan.

"Silloin ei ole sijaa murheille, vaan hyvänolontunne vie mennessään. Uskon, että lisäksi flow-tila vaatii sen, että juoksuharrastusta on riittävästi takana. Silloin juokseminen tuntuu riittävän helpolta ja pystyt myös siksi vapauttamaan ajatuksesi täysin."

Entä minkälaisia vinkkejä juoksua aikoinaan inhonnut ja siihen ikihyviksi hurahtanut antaisi sellaisille liikkujille, jotka haluaisivat aloittaa juoksuharrastuksen, mutta into lopahtaa aina alkuaskeliin?

"Juokseminen tulisi aloittaa riittävän kevyesti. Hyvä harjoitusmuoto on yhdistää ensin kävelyä ja juoksua ja pikkuhiljaa lisätä juoksuosuuksien pituutta. Säännöllisyys on paljon tärkeämpää kuin yksittäiset pitkät tai tehokkaat treenit. Suosittelen myös selvittämään onko lähiseudullasi jotain juoksukoulua tai juoksuryhmää, jossa pääsee oppimaan juoksutekniikan aakkoset ja samalla tekemään monipuolisia harjoituksia samanhenkisten ihmisten kanssa", Pursiainen kannustaa.

Yksityisten juoksukoulujen lisäksi myös Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät juoksuharjoituksia ja -kouluja eri paikkakunnilla ympäri Suomen.


Luitko jo nämä jutut?