Märkään maastoon

29.11.2023 | Tapani Leppänen

Trailcross GTX on rospuuttokelin maastopyöräkenkä.

Suomen syksy ja avopolkimet. Vedenpitäviä pyöräilykenkiä saa hakea, eikä niitä muita taida juuri löytyä. Gore-Tex-kalvolla varustettu Trailcross GTX täyttää mielenkiintoisen tyhjiön.

Lukkopolkimille vaihtoehtoja on enemmän, sillä ainakin talvikengissä on yleensä jonkinlainen kalvo.

Avopolkimilla pyöräilevien on ollut tyytyminen vedenpitäviin sukkiin tai siirtyminen muun tyyppisiin ulkoilujalkineisiin. Ne ovat harvoin kovin hyviä pyöräilykenkiä.

Kenkä on mukava kävellä, mutta päkiästään tarpeeksi tukeva polkea.


Adidaksen omistama Five Ten tunnetaan Stealth Phantom -kumipohjistaan. Avopolkimilla ajaville niiden maagisesta pidosta on muodostunut jonkinlainen standardi.

Trailcross on retkeilykenkä. Sen perimässä on enemmän Adidaksen polkulenkkaria kuin perinteistä Five Teniä.

Välipohja on joustavampi kuin monissa pyöräilykengissä varsinkin kärjestä. Kenkä on mukava kävellä, mutta päkiästään tarpeeksi tukeva polkea.

Trailcross on kuin tehty siihen, mitä maastopyöräily tai bikepacking edustavat minulle. Ilman kalvoa sama kenkä on ollut käytössäni jo vuosia. Tiesin melko tarkasti mitä tuleman pitää, mutta nyt siis Gore-Tex-kalvolla ja korkeammalla varrella.


Kenkää tulisi kai kutsua mid-korkuiseksi. Käytännössä se on matala jalkine, johon on ommeltu vecro-tarralla kiristettävä neopreenisäärystin. Varsi suojaa ja tukeekin jonkin verran, mutta ennen kaikkea se silti joustaa. Pääasiallisena tarkoituksena on estää roskien pääsy varren kautta, mikä toteutuu hyvin.

Gore-Tex-kalvo ulottuu neopreenimansetin puoliväliin. Lätäkköön voi astua huoletta, mutta kahluukenkä tämä ei ole. Sadehousuja käytettäessä lahkeen olisi hyvä ulottua varren päälle. Tällä tavoin estetään veden valuminen sukkaa pitkin kengän sisälle.

Suomen mittapuulla Trailcross ei ole talvikenkä, mutta viileällä säällä kalvo suojaa ajoviimalta tavallista kenkää paremmin. Pakkasella varpaat kuitenkin palelevat. Lämpimällä ne hikoilevat siinä missä muissakin kalvollisissa kengissä.


Luitko jo nämä jutut?