Maastohiihdon välinekatsaus 21/22

03.11.2021 | Tapani Leppänen

Poimimme talven välinekatsaukseen suksikaupan kiinnostavimmat uutuudet.Prolink Shift-In

Salomon ja Atomic esittelevät liikuteltavan Prolink Shift-In -siteen, joka säätyy Rottefellan Move-siteen tapaan suksia irrottamatta. Siteen liikkumavara on 6 x 7,5 mm. Kokonaisuutena se on hieman vähemmän kuin Rottefellan siteessä, mutta pykäliä on vastaavasti enemmän. Etenkin skinisukset myydään lähes poikkeuksetta siirrettävällä siteellä, tässä tapauksessa pakettina. Siteen vaatima asennuskisko laitetaan suksiin jo tehtaalla.

Atomic Redster S9 Gen S

Luistelusuksissa on kokeiltu vuosien varrella jos jonkinlaisia pituuksia ja leikkauksia. Yhtä monta kertaa on kuitenkin palattu suoraan 44 milliseen sukseen, joka valitaan hiihtäjän pituuden mukaan. Atomicin uutuus on vaihteeksi jotain muuta. Redster S9 Gen S (699 €) yllättää voimakkaalla sivuleikkauksella. Suksi on keskeltä vain 40 millimetriä, mutta levenee tiimalaismaisesti kohti kärkeä ja kantaa peräti 47 millimetrin levyiseksi. Atomicin mukaan uudella geometrialla on saavutettu tukeva ja suuntavakaa suksi, josta on etua varsinkin kovalla alustalla. Suksen mukana tulee siirrettävä Prolink Shift-In side. Ajatuksena on, että siirtämällä sidettä taaksepäin suksen keula ui paremmin myös pehmeässä lumessa. Suksesta valmistetaan vain yhtä 183 cm pituutta, joka on tarkoitettu kaikille.

Madshus Redline 3.0 F3 LTD Green

Märälle ja likaiselle lumelle tarkoitetut transparenttipohjaiset sukset ovat yleistyneet jopa siinä määrin, että etelän hiihtäjille niitä saatetaan ehdottaa ainoaksi pariksi. Kelialue on kapea mutta niin yleinen, että vähintään kakkosparina ne kiinnostavat yhä useampaa aktiivihiihtäjää. Viime kevään kilpaladuilla huomion varastivat Madshusin vihreäpohjaiset sukset. Transparenttipohjassa ei ole grafiittia, minkä vuoksi se hylkii paremmin vettä- ja likaa. Pohjan väri on pelkkää markkinointia, mutta materiaalit kehittyvät. Niiden avulla pyritään samaan lopputulokseen, joka saavutettiin aiemmin fluorivoiteilla. Madshusin F3 Green -pohja on täysin fluorivapaa. Alkavalla kaudella sitä on saatavana rajoitetusti Redline-luistelusuksissa.

Augment Carbon Skate

Uusia, vieläpä suomalaisia suksimerkkejä, syntyy harvakseltaan. Seinäjokelaislähtöinen Augment on saavuttanut lyhyen historiansa aikana lupaavan aseman Keski-Euroopassa. Yrityksellä on Itävallassa oma alppi- ja mäkisuksia valmistava tehdas. Kotimaassa se on keskittynyt hiilikuiturunkoisiin polkupyöriin ja potkulautoihin, mutta viime talvena Kiteen suksitehtaalla teetettiin erä luistelusuksia. Augmentin omilla muoteilla valmistetun suksen on suunnitellut Jari Joutsen. Kennorunkoisessa suksessa on hiilikuituinen keula ja kanta. Tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman kevyt ja elastinen suksi, jossa laminaattien määrä on karsittu minimiin. Carbon Skate (490 €) on saatavissa Augmentin omasta nettikaupasta. Hinta sisältää Rottefellan kilpasiteen.

Peltonen Fuse G-Grip

Voimakkaasti skinisuksiin satsannut Peltonen on kehittänyt vaihteeksi nanosuksiaan. Täysin voiteluvapaan pitopohjan ideana on, että sama pinnoite mahdollistaa sekä pidon että luiston. Nanogrip-pinnoitteen uusi kehitysversio tunnetaan nyt nimellä G-Grip. Valmistajan mukaan uuden pinnoitteen luisto-ominaisuuksia on pystytty parantamaan nanosukselle haastavalla kuivalla lumella. Koska nanosuksen valinnassa jäykkyydellä ja hiihtäjän painolla ei ole samanlaista merkitystä, Peltonen on päätynyt tekemään nanosuksestaan lyhyemmän ja siten helpommin hallittavan. Fuse G-Grip (299 €) on saatavana kolmessa pituudessa: 160, 170 ja 180 cm. Nyrkkisääntönä on, että painavampi hiihtäjä valitsee pidemmän suksen. Hinta sisältää siteen.

Karhu NoWax Skin

Kiteen suksitehtaalla keksittiin yhdistää skini- ja nanosuksi. Varovaisenkin arvion mukaan tuote näyttää osuneen jonkinlaiseen sweet spottiin. Uusi aiempaa liukkaampi OptiFast-pinnoite ja tavanomaista lyhyempi pitokarva tarjoavat yhdessä skinisuksea varmemman pidon ja nanosuksea paremman luiston. Nanosuksien tapaan se on täysin voiteluvapaa myös luiston osalta. Valikoimaan kuuluvat kennorunkoinen NoWax Skin 200 (389 €) ja puurunkoinen NoWax Skin 100 (329 €).

Salomon S/MAX eSkin

Salomon on tehnyt osin kierrätysmateriaalista valmistetun S/MAX eSkin -suksen. Uuden S-Core 45 -vaahtoytimen materiaalista 45 % on kierrätettyä muovia. 201 cm pituisessa suksessa määrä vastaa yhdeksää PET-pulloa. Aktiivihiihtäjälle tarkoitettu pitopohjasuksi myydään pakettina uuden Prolink Shift-In siteen kanssa (449 €).

One Way Premio 30

Konkurssin jälkeen Fischerin omistukseen päätynyt One Way suuntaa eteenpäin uudistamalla brändinsä. Vaikka suurimmat tuoteuutuudet tulevat nyt alppipuolelle, maastohiihtosauvankin putki on taas kerran keventynyt. Uudistunut Premio 30 -kilpasauva on nyt oranssi.

Exel Avenger 2 QCB

Pikakiinnityksellä vaihdettavat sommat edustavat kilpasauvojen uutta suuntausta. Exelin tapauksessa setti on nimeltään Avanger 2 QCB ja se on Suomessa valmistettu avainlipputuote. Ruuvikierteellä kiinnitettävistä sommista valmistetaan kahta kokoa: pienempi on halkaisijaltaan 50 mm ja isompi 65 mm. Näiden lisäksi sarjaan kuuluu ilman sompaa oleva rullahiihtopiikki. Vaihdettava sompa on vakiona kilpasauvoista keskihintaisiin. Koko setti (49,90 €) sisältää tarvittavat holkit ja mutterit ja on jälkiasennettavissa 8,5 ja 10 mm sauvaputkeen.

Rottefella Xplore

Rottefella esittelee uuden Xplore-sidejärjestelmän tunturihiihtoon ja takamaastoon. Ulkoisesti se tuo mieleen Dynafitin alppisiteen, jonka tapit kiinnittyvät kengän kärjessä oleviin reikiin. Alppivaellussiteistä poiketen tapit eivät kuitenkaan ole siteessä, vaan kengässä. Xplore-siteen (219 €) suunnittelussa on pyritty parantamaan jalan jalan liikkuvuutta ja toisaalta alamäessä tarvittavaa sivuttaistukea. Kenkiä uuteen järjestelmään tekevät aluksi Alfa ja Alpina.


Luitko jo nämä jutut?