Luontourheilua Lapin kesäyössä

13.06.2018 13:41 | Sauli Herva

Lapin kesäkään ei enää ole tarkoitettu vain silmillä ihailtavaksi. Se on myös aktiivisen fyysisen kokemisen, luontourheilun ja liikuntatapahtumien juhlaa.

Verkottuneen, kiireisen ja hälyttävästi kaupungistuvan maailman meno on parissa vuosikymmenessä kääntynyt sellaiselle raiteelle, että kaiken pitää tapahtua kerralla ja hektisen nopeasti.

 

Monilla ikivanhoilla kinttupoluilla edetään nyt enempi urheiluhenkisesti.

 

Kokemuksia jaetaan reaaliaikaisesti ja ne unohdetaan vikkelästi. Seuraavaa rastia tähyillään kuin Jukolan Viestissä jo ennen edellisen löytymistä.

Jos mitään muistoja kellään ylipäätään mistään on, yritetään harvoista huippuhetkistä sosiaalisessa mediassa epätoivoisesti hehkutella – joko lohdutukseksi turruttavaan arkeen tai vastapainoksi katupölylle, pakokaasulle, urbaanille taustakohinalle ja näyttöhiellisessä pakkotyössä ahertamisen kyllästämälle ahdistuneelle ja ärtyneelle fyysiselle ja henkiselle kaupunkitilalle.

Tähän saumaan osuvat hurjaa vauhtia suosiotaan kasvattaneet luontourheilutapahtumat kuin nuolet omenaan.

 

Ilmiö on tuttu jo Lapin perukoita myöten. Vanhan liiton vaeltajat, hitaan kellotaajuuden ehdoilla elävät luonnonkulkijat ja tuntureissa harhailevat tuumailijat ovat saaneet väistyä sporttisilla tuotemerkeillä puettujen ja suoritusta mittaavalla huipputeknologialla varustettujen ulkoilmaurheilijoiden tieltä.

Monilla ikivanhoilla kinttupoluilla edetään nyt enempi urheiluhenkisesti.

Toisaalta nykymaailman menoon kuulu sekin, että hehkuttelut tapahtuvat netissä kullakin omissa tai lajinomaisissa kuplissa.

Lomiin mahdutetaan monenlaista teemaa ja toimintaa. Turhat kasvokkain jaarittelut vain syövät arvokasta vapaa-aikaa. Jälkipelit voi ja kannattaa säästää nettiin ja viihteeksi palkalliselle työajalle.

Arvokkaat lomapäivät käytetään suunnitellun tehokkaasti. Samalla reissulla voidaan harrastaa perhematkailua, kaupunkilomailua ja piipahdetaan jossakin luontourheilutapahtumassa ikään kuin välipalana, jottei kilpakuntoiluun koukussa oleva äiti tai isä menetä kokonaan hermojaan.

Monet ruuhkavuosissa kamppailevat tehopakkaukset suunnittelevat ja ajoittavat lomaohjelmansa kiinnostavien luontourheilutapahtumien rytmiin sopivaksi. Himoitut suoritukset määrittävät, mitä lomalta haetaan ja mitä muuta harrastetaan.

Lapin kesäkään ei enää ole tarkoitettu vain silmillä ihailtavaksi. Se on myös aktiivisen fyysisen kokemisen, luontourheilun ja liikuntatapahtumien juhlaa. Ja kun meno on tarpeeksi reipasta, ei edes hyttysistä ole riesaa niin kuin ennen.

Katsastimme pari vaihtoehtoista luontourheilutapahtumaa, joista molemmista irtoaa huikaisevia maisemia ja raitista tunturi-ilmaa koko loppu vuodeksi.

Kilpisjärven elämyksellinen liikuntajuhannus on perinteinen ja omalla tavallaan aatteellinen tapa viettää raitista ja liikunnallista juhannusta huikeissa tunturimaisemissa.

Heinäkuun puolivälissä järjestettävä NUTS Pallas on puolestaan nykysuuntauksen mukainen, huimaan suosioon lyhyessä ajassa yltänyt polkujuoksutapahtuma niin ikään huikeissa kansallis- ja tunturimaisemissa.

Molemmat jutut löydät lehden Repparit-osiosta.


Luitko jo nämä jutut?