Luontoretkellä lämpimässä

25.11.2019 | Elli Keisteri-Sipilä

Luonnon voi kokea myös sateelta ja viimalta suojassa.

Suomen Ladulla on käynnissä nuorille suunnattu kolmevuotinen LUODE-hanke (Luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä). Osana hanketta Suomen Ladun toimistolla on työskennellyt useita harjoittelijoita.

Lokakuun lopussa kaksi 9-luokkalaista TET-harjoittelijaa tulivat tutustumaan viikoksi Suomen Latuun. Viikon TET-harjoitteluun olimme sisällyttäneet myös tutustumiskäynnin luontokohteeseen.  Luontokohteeksi valikoitui Suomen luontokeskus Haltia Espoon Nuuksiossa.

Suomen luontokeskus Haltia on mainio kohde kaikenikäisille. Haltiassa pääsee rauhassa tutustumaan Suomen luontoon eri vuodenaikoina.  Luontopanoraamat, äänimaisemat ja kokemukselliset osiot antavat näyttelykävijälle monipuolisen elämyksen. Erityisesti Kirsi Ihalaisen Luontoäidin kutsu - ääni-installaatio, eläinten pesät ja autiotupa vievät lähelle luontoa ja retkitunnelmaa.

Päänäyttelyn lisäksi Haltiassa on vaihtuvia näyttelyitä sisällä sekä ulkona. Marraskuun alussa Haltiassa pyörivät LOL  Luonto on laiffia -näyttely, Vuoden luontokuvat 2019 sekä Saara Alhopuron sienitaidetta.

Kysyimme TET-harjoittelijoiden, Mia Varikin ja Ann-Mia Talin, mietteitä Haltiasta.


Mikä oli kivointa Haltiassa?

"Oleskelupaikat olivat kivoja. Huoneet, missä tuli luonnonääniä ja sai chillata. Huoneissa tuli rauhallinen ja rentouttava olo, kun sai olla pimeässä huoneessa ja kuunnella luonnon ääniä. Siellä tuli mukava olo." 

"VR-lasit oli kivoja. Et sä näit paikan niin kuin sä olisit siellä luonnossa. VR-lasit on kiinnostava tapa nähdä eri paikkoja Suomesta." 

 

Jäikö näyttelystä jotain erityisesti mieleen?

"Se huone, missä näki revontulia, ja se oikea karhu!"

 

Opitteko jotain uusia asioita vierailulla?

"Opimme, että Helsingin keskustasta pääsee junalla ja bussilla kätevästi Nuuksioon." 

 

Ohjaajan näkökulmasta oli mahtava seurata, kuinka Haltia sopii lapsille, nuorille ja aikuisille. Haltia tarjoaa tietoa, rauhaa, visuaalisuutta ja monipuolisuutta. Jokainen löytää sieltä jotain mielenkiintoista ja oman tavan kokea kokonaisuuden. Luontokeskuksista saa innostusta ja inspiraatiota lähteä luontoretkille.

Suomesta löytyy Haltian lisäksi useita muitakin luontokeskuksia. lisätietoja löytyy Luontoon.fi-sivuilta.


Luitko jo nämä jutut?