Luonto pitää sinusta huolta

06.03.2024 | Mari Parikka-Nihti

Luonto tarjoaa hyvinvointivaikutuksia kiireiseen arkeen.

Huonosti nukuttuja öitä, nopeasti syötyjä aterioita työn ja arjen kiireen keskellä, koukussa sosiaaliseen mediaan ja ruutuaikaan… Jokin kevätflunssa taitaa saavuttaa minutkin. Tuntuu, että päivät ovat pelkkää suorittamista hetkestä toiseen. 

Päätän kuitenkin lähteä kävelylle lähimetsään. Siellä herään havaitsemaan lintujen äänet, tuulen huminan, auringon poskillani ja ihan erilaisia tuoksuja – kevät on tullut!  Vedän raitista ilmaa keuhkot täyteen. Ilma kiertää sittenkin nenän kautta.  Äkkiä pystynkin keskittymään hetkeen. Ja keveyden tunne valtaa minut. Tunnen olevani osa jotain suurempaa. Huomaan hymyileväni ihan vain itsekseni. 

Luonnon helmassa viheralueilla on vähemmän melua ja ilmansaasteita.

Näin luonto meihin vaikuttaa. Metsässä ei tarvitse olla täydellinen, siellä voi olla oma itsensä. Luonnon helmassa ei tarvitse suorittaa. Siellä arjen huolet ja stressi unohtuu. Luonnolla on tutkitusti ihmiseen moninaisia hyvinvointivaikutuksia. Näitä voidaan jakaa suoriin ja välillisiin vaikutuksiin. 

Luonnon helmassa viheralueilla on vähemmän melua ja ilmansaasteita. Kasvillisuus viilentää kesähelteellä ja ehkäisee tulvia. Luontoympäristössä stressihormonitaso sekä verenpaine laskee. Koululaistutkimuksessa on havaittu keskittymiskyvyn, tarkkaavaisuuden ja muistin parantuvan luonnossa. 

Kokemukset ja toiminta luonnossa ovat yhteydessä ympäristöherkkyyteen, jonka kautta kiinnitytään vastuulliseen toimintaa luonnossa tai luonnon hyväksi. Luonnossa liikkumisella on yhteys fyysiseen terveyteen ja jaksamiseen. Ulkona liike lisääntyy kuin itsestään ja kehon käyttö monipuolistuu. 

Luonnon on suomalaistutkimusten mukaan havaittu parantavan erityisesti lasten terveyttä aktivoimalla immuunijärjestelmän säätelyreittejä. Tämän on katsottu vähentävän riskiä sairastua immuunivälitteisiin sairauksiin, kuten astmaan ja allergioihin. Lisäämällä mahdollisuuksia oleilla monimuotoisessa luonnossa fyysisen aktiivisuuden lisäksi kokonaishyvinvointi kasvaa.  

Luonnossa sosiaalinen yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy ja haastavat vuorovaikutustilanteet helpottuvat. Ahtaissa tiloissa, jossa lasten toimintaa joudutaan rajoittamaan, syntyy myös herkemmin sosiaalisia ristiriitatilanteita. Luonnossa on tilaa ja mahdollisuuksia omien vahvuuksien esiin tuomiseen ja tätä kautta koetaan voimakkaampaa osallisuutta sekä voimaantumista. Erityisesti alle kouluikäisten lasten kohdalla, joilla kokonaisvaltainen kehon käyttö ja fyysisesti tilaa vaativa leikki ovat ominainen tapa toimia, hyötyvät luonnon tarjoaman tilan käytöstä. 

Mitä enemmän vietämme aikaa luonnossa – sen suuremmat hyvinvointivaikutukset saamme. Oletkos ajatellut, että luonto ei erottele ihmistä iän, sukupuolen, toiminnan tai muunkaan suhteen. Se tarjoaa samat hyvinvointimahdollisuudet ihan kaikille. Lähiluontoon meneminen siis kannattaa – sekä lasten että oman (työ)hyvinvoinnin kannalta.


Luitko jo nämä jutut?