Löytöretkelle

31.10.2022 | Matti Mela

Loppusyksy on löytöretkille sopivaa aikaa. Pohjoisessa hyviä kohteita ovat lukemattomat vaarat ja pienet tunturit.

Päivän mittaiset retket lienevät tavallisin tapa käydä virkistäytymässä luonnossa. Vaivattominta on silloin hakeutua sinne, mistä löytyvät valmiit retkeilyn rakenteet, kuten opasteet, merkityt polut ja pitkokset. Hieman vaativampi ja mielenkiintoisempi tapa tutustua luontoon on lähteä pienelle löytöretkelle, polkujen ulkopuolelle ja pois muiden ulkoilijoiden seurasta.

Pohjoisessa hyviä kohteita ovat lukemattomat vaarat ja pienet tunturit.

Löytöretkelle kannattaa valmistautua tutkimalla mahdollisten kohdealueiden karttoja. Internetistä löytyy koko Suomen alueelta tarkat topografi- ja ilmakuvakartat. Pohjoisessa hyviä kohteita ovat lukemattomat vaarat ja pienet tunturit. Esimerkiksi koko Inarin Lappi muodostuu oikeastaan eri kokoisista vaaroista ja tuntureista ja niiden välisistä laaksoista. Viimeksi mainituissa sitten sijaitsevat suot, järvet,joet ja asutus, näin hieman yleistäen.

Kohdetta valitessa voi etsiä kartoista mielenkiintoisia kohteita kuten kallioperän ruhjeita ja kuruja, lampia, puroja, rinnesoita ja metsänrajoja. Ilmakuvista näkyvät jopa maassa makaavat kelot, siirtolohkareet ja lähteet.

Jos on kohteensa hyvin valinnut, voi retkellä nauttia löytäjän ilosta, usein melko koskemattomasta luonnosta ja omasta rauhasta. Kaikki mielenkiintoiset asiat kannattaa kuvata ja yrittää jälkikäteen selvittää tunnistamattomat ilmiöt.

Loppusyksy on löytöretkille sopivaa aikaa. Lehtien katoaminen puista parantaa näkyvyyttä, ilmat ovat viileitä eivätkä lumet vielä haittaa liikkumista. Metsästyskaudella liikuttaessa kannattaa käyttää kirkkaita vaatteita.

Hämmentävintä ja hauskinta näissä löytöretkissä on ehkä se, että vaikka koko ikänsä on luonnossa kulkenut ja karttoja tutkinut, niin maisema luonnossa osoittautuu lähes aina erilaiseksi kuin karttoja tutkimalla on olettanut. Luonto yllättää aina.


Luitko jo nämä jutut?