Lintubongarin digiloikka

01.06.2020 | Panu Könönen

Moni on kiinnostunut lintujen tarkkailusta, mutta lintujen opettelu vaatii aikaa ja vaivaa. Swarowski tarjoaa tuleville lintubongareille digitaalista oikotietä.

Retkeillessä tulee usein mietittyä, mikähän lintu se tuonkin puun oksalla sirkuttaa.

Lintujen tunnistamiseen ei kuitenkaan ole oikopolkuja: se vaatii työtä ja aikaa. Omalla kohdallani lintujen opettelu on törmännyt näihin hidasteisiin.

Tällä taustalla suorastaan hihkuin, kun Swarowski helmikuussa tiedotti julkaisevansa maailman ensimmäisen optisen laitteen, joka mahdollistaa eläinten ja lintujen tunnistamisen digitaalisesti. Tästä alkaisi minun lintuharrastukseni!


Kiikarin ulkomuodon omaava Swarowski dG on itse asiassa monokulaari eli tuttavallisemmin ”kaukoputki”. Jos on käyttänyt lähinnä kiikareita, niin alkuun monokulaariin tuijottaminen vaatinee totuttelua. Verkkokalvolle välittyvä kuva on kuitenkin kaunista. Linssien laatu ja piirto ovat huippuluokkaa.

Swarowski dG:tä voi käyttää ihan vain luonnon tarkkailuun, mutta sisäänrakennetun WiFin ansiosta se pystyy paljon muuhunkin: sillä voi striimata kuvaa suoraan jopa viiteen älykännykkään samanaikaisesti sekä kuvata ja ottaa HD-tasoista videokuvaa.

Näitä toiminnallisuuksia varten puhelimeen pitää ladata Swarowski dG -niminen sovellus, joka yhdistetään WiFin avulla monokulaariin. Logiikka on hyvin samanlainen kuin actionkameroissa ja droneissa.

Monokulaarissa on 8-kertainen suurennus, joten ihan lähelle kohdetta ei tarvitse päästä. Kuvan ottamista laitteella pitää hetki harjoitella, sillä laukaisijassa on pieni viive. Kuvat tallentuvat suoraan puhelimen muistiin.

Kuvat ja videot voi ottaa myös sovelluksella.

Kuvakarusellissa on muutamia esimerkkejä Swarowskin kuvanlaadusta. Kuvia ei ole käsitelty muuten kuin rajaamalla. 


Valitettavasti lintujen tunnistaminen ei tapahdu automaattisesti, eikä edes Swarowskin sovelluksessa, vaan sitä varten pitää ladata erikseen maksuton Merlin Bird ID -sovellus.

Sovellus on englanninkielinen, mutta siihen voi valita pelkästään Pohjoismaiden linnut. Epäselviä tai takaapäin otettuja kuvia sovellus ei tunnista. Kuvakarusellissa olevat kuvat on kaikki käytetty Merlinin sovelluksen kautta. Kuvatekteissä on kerrottu, tunnistiko sovellus kuvan vai ei. 

Merlin Bird Id -sovellusta voi käyttää myös ilman Swarowskin monokulaaria, joten ilmaissovellukseksi se on ihan hyödyllinen. 

Swarowski dG on laadukas kokonaisuus, ja idea on mahtava. Selkeä puute on, ettei tunnistussovellusta ole integroitu Swarowskin järjestelmään. Toivottavasti sovelluskehitys hoitaa puutteen pian. Vajaan 2 000 euron hinta ei myöskään palvele laitteen kohderyhmää: aloittelijaa.


Luitko jo nämä jutut?