Liikkuvat taakse ja ladulle

03.03.2020 | Tapani Leppänen

Siirrettävä side optimoi pidon ja luiston.

Ensimmäiset siirrettävät siteet tulivat markkinoille vuonna 2005 Rottefellan kehittämän NIS-järjestelmän myötä. Kysymys oli – ja on edelleen – sukseen integroidusta asennuslevystä, joka on nykymaailmassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Siteen siirtäminen tapahtui pienellä metallisella avaimella ja oli luonteeltaan vielä perusasetusten hakemista. Kelin mukainen säätö tehtiin voitelemalla.

Tuohon aikaan ei vielä tiedetty skinisuksista, joiden myötä siirrettävä side on noussut arvoon arvaamattomaan. Pitokarvoilla varustetun suksen toimintaan ei voi vaikuttaa voitelemalla, mutta siteen siirtäminen antaa pelivaraa.

Siteen siirtäminen antaa pelivaraa.

Skinisuksi pitää valita tarkasti hiihtäjän painon ja tason mukaan. Se on toki lähtökohta, mutta eräänlainen vakuutus siirrettävä side silti on niin kauppiaalle kuin asiakkaallekin. Hiihtäjän painossa siteen säädöillä voidaan korjata jopa 5–10 kilogramman heitto. Tarkoituksenmukaista se ei ehkä ole, mutta saattaa mahdollistaa hiihtämisen esimerkiksi lainasuksilla. Paino ja taitokin voivat vuosien varrella muuttua.


Siteen nolla-asento on suksen tasapainopisteessä. Kun suksi on valittu oikein ja perusasetukset kunnossa, säädön avulla on mahdollista optimoida suksen toimintaa erilaisissa olosuhteissa. Tämä on siirrettävän siteen juju. Suksen käyttäytymistä voi muuttaa kelin tai latupohjan muuttuessa, voimien ehtyessä tai vaikka pitkän nousu- tai laskuosuuden alkaessa. Pykälä eteenpäin tuo lisää pitoa ja pykälä taaksepäin parantaa luistoa.

Skinisuksien yleistyessä siteiden toiminnallisuus on kasvanut. Vuonna 2016 esitelty Turnamic-side oli ensimmäinen, jonka siirtäminen onnistui ilman työkaluja. Side syntyi, kun Fischer ja Rossignol irtautuivat Rottefellan NIS-järjestelmästä ja kehittivät omansa.

Rottefellan uudessa Move-järjestelmässä siteen siirtäminen onnistuu sukset jalassa, pienellä harjoittelulla jopa vauhdissa. Viimeisimpänä liikuteltavan siteen esitteli Salomon omaan Prolink-järjestelmäänsä. Siirrettävän mallin saa nyt kaikkiin markkinoilla oleviin suksiin, myös jälkikäteen asennettuna.


Skinisuksessa siirrettävän siteen hyödyt ovat kiistattomia, mutta samat edut ja periaatteet koskevat myös voideltavia perinteisen suksia.

Luistelusuksien kohdalla kysymys on enemmän itselle mieluisien perusasetusten löytämisestä. Siteen siirtäminen vaikuttaa silti niidenkin käytökseen ja erilaisia asetuksia kannattaa kokeilla, jos siihen on mahdollisuus.

Lataa taulukko PDF-tiedostona!

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?