Lihaton joulukuu

02.12.2020 | Pauliina Toivanen

Lihan korvaavat kasvisvaihtoehdot sopivat myös aktiiviliikkujille.

Lihansyöntiä on jo pitkään kehotettu vähentämään niin ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi kuin luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen estämiseksi.

Moni suosii kasvispainotteista ruokavaliota myös terveyssyistä, sillä punaisen lihan syönnillä on havaittu yhteys suolistosyöpiin, tyypin 2 diabetekseen ja lihavuuteen.

Kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia kasvisvaihtoehtoja, joilla on helppo korvata erilaisia liha- ja maitopohjaisia ruokia makumieltymyksistä tinkimättä.

Vegan Fitnessin ravintovalmentajalta ja Itä-Suomen yliopistossa ravitsemustieteiden maisteriopintojaan viimeistelevän Karoliina Lauslehdon mukaan kasvis- ja vegaaniruokavalion proteiinin hyödynnettävyys ja aminohappokoostumus ovat pääsääntöisesti hyvät, jos raaka-aineet ovat prosessoitu sopivalla tavalla ja eri ruoka-aineita on niissä riittävän monipuolisesti.

Lisää Lauslehdon ajatuksista voit lukea täältä.

"Kasvis- ja vegaaniruokavaliosta voi olla haittaa, jos se koostetaan puutteellisesti tai jos yksilöllisten ruokarajoitusten vuoksi ruokavalio yksipuolistuu liikaa. Oleellista haittojen välttämiseksi ja hyötyjen saavuttamiseksi on siis riittävän terveellinen ja yksilöllisesti koostettu liikkujan arkiruokailu, Lauslehto muistuttaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?