Letkun päässä

02.03.2022 | Tapani Leppänen

MSR:n adapteri muuttaa kaasupulloon ruuvattavan polttimen letkulliseksi keittimeksi.

Keväällä kauppoihin saapuva MSR:n LowDown-adapteri on nerokas tarvikeosa, jonka avulla pieni, kaasupullon kierteisiin tarkoitettu retkikeitin muuttuu tukevammaksi, omilla jaloillaan seisovaksi malliksi.

Molemmilla keitintyypeillä on puolensa. Vaikka pienimmät soveltuvat parhaiten 1–2 hengen tarpeisiin, testissä käytetyn MSR PocketRocket 2:n kaltaisen keittimen teho riittää kyllä isommallekin kattilalle, kunhan sen alle saadaan tarvittava tuki.

Juuri tästä on kysymys. Adapteri koostuu kokoon taittuvasta kolmijalasta ja polttoaineletkusta. Siihen ruuvattuna pieni keitin vastaa monilta osin letkulla varustettua mallia.

Paremman tasapainon lisäksi jalusta tuo mukanaan muitakin etuja. Matalammalla keitin on paremmin suojassa tuulelta – ja mikä parasta – myös erillisen tuulisuojan käyttö on mahdollista, kun kaasupullo on sijoitettavissa letkun avulla sen ulkopuolelle.

 

Adapterin käyttö on yksinkertaista. Kaasupullo kiinnitetään letkuun, ja keitin ruuvataan jalustassa oleville kierteille.

Kaasun säätöön on nyt kaksi ruuvia, sillä keittimen lisäksi sellainen löytyy myös kaasupatruunaan asennettavasta letkusta. Tämä säätövipu avataan ja suljetaan aina ensimmäisenä.

Kun keitin sytytetään, polttimessa oleva säätö käännetään täysin auki. Tämän jälkeen liekkiä säädetään pullon päässä olevasta säätöruuvista.

 

Adapterin avulla saa tavallaan kaksi erilaista keitintä.
 

MSR markkinoi adapteria omien keitintensä lisävarusteena, mutta se toimii samalla tavalla minkä tahansa standardikierteillä varustetun polttimen kanssa.

Yhdessä adapterin kanssa PocketRocketin tyyppinen keitin muuttuu soolokeittimestä isommankin porukan tarpeisiin ja entistä vaativampaan kokkailuun.

Kattilan kokoa ja tasapainoa rajoittavat lähinnä keittimen omat kattilatuet. Keittoastian valinnassa on hyvä huomioida myös liekin koko, joka pienissä keittimissä on usein melko kapea ja pistemäinen. Tämä onkin merkittävin seikka, missä yhdistelmä häviää isommille keittimille.

Adapteri painaa 180 grammaa. Yhdistettynä pienen kaasukeittimen painoon kokonaisuus on linjassa isompien letkulla varustettujen keitinten kanssa.

Yhteishintakin jää niiden alle. Adapterin avulla saa tavallaan kaksi erilaista keitintä.


Luitko jo nämä jutut?